Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto.
Foto: Paula Čurkste/LETA

Kas ir īpaši apstrādāti pārtikas produkti? 14

Lielākā daļa pārtikas produktu tiek apstrādāti, izmantojot tādas metodes, kā sasaldēšana, malšana, fermentēšana, pasterizēšana vai tiek izmantoti citi procesi. 2009. gadā Brazīlijas epidemiologs Karloss Monteiro un viņa komanda pirmo reizi izstrādāja sistēmu, kas klasificē pārtikas produktus pēc apstrādes pakāpes, nevis pēc to uzturvielu satura.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Koka čūskas gads tuvojas. Ko tas nesīs katrai zodiaka zīmei 2025. gadā
Pilnīga neveiksme! Eksperti nosaukuši 7 automašīnas, kuras kalpo uz pusi īsāku laiku nekā citas 15
Kokteilis
3 horoskopa zīmes, kuras vienmēr domā, ka visu zina labāk par citiem
Lasīt citas ziņas

Skalas augšgalā atrodami pārtikas produkti, kas ražoti rūpnieciskos procesos un satur tādas sastāvdaļas kā piedevas, krāsvielas un konservantus, kurus mājas virtuvē reproducēt nav iespējams, skaidro pētnieks Kevins Hols.

“Šie produkti veido lielāko daļu, bet ne visus, iepakoto pārtikas preču produktus, ko sastopam,” piebilda Hols.

CITI ŠOBRĪD LASA

Šādi pārtikas produkti bieži tiek izstrādāti, lai būtu gan lēti, gan īpaši pievilcīgi garšas ziņā, stāsta Dr. Neena Prasada, “Bloomberg” Filantropijas Pārtikas politikas programmas direktore.

“Viņiem ir ideāla cukura, sāls un tauku kombinācija, un ir grūti atturēties no to ēšanas,” viņa bilst.

Tomēr apstrādes līmenis pats par sevi nenosaka pārtikas veselīgumu, uzsver Hols. Piemēram, pilngraudu maize, jogurts, tofu un mākslīgie zīdaiņu maisījumi ir ļoti apstrādāti, bet tajā pašā laikā barojoši.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.