Kas ir īpaši apstrādāti pārtikas produkti? 14
Lielākā daļa pārtikas produktu tiek apstrādāti, izmantojot tādas metodes, kā sasaldēšana, malšana, fermentēšana, pasterizēšana vai tiek izmantoti citi procesi. 2009. gadā Brazīlijas epidemiologs Karloss Monteiro un viņa komanda pirmo reizi izstrādāja sistēmu, kas klasificē pārtikas produktus pēc apstrādes pakāpes, nevis pēc to uzturvielu satura.
Skalas augšgalā atrodami pārtikas produkti, kas ražoti rūpnieciskos procesos un satur tādas sastāvdaļas kā piedevas, krāsvielas un konservantus, kurus mājas virtuvē reproducēt nav iespējams, skaidro pētnieks Kevins Hols.
“Šie produkti veido lielāko daļu, bet ne visus, iepakoto pārtikas preču produktus, ko sastopam,” piebilda Hols.
Šādi pārtikas produkti bieži tiek izstrādāti, lai būtu gan lēti, gan īpaši pievilcīgi garšas ziņā, stāsta Dr. Neena Prasada, “Bloomberg” Filantropijas Pārtikas politikas programmas direktore.
“Viņiem ir ideāla cukura, sāls un tauku kombinācija, un ir grūti atturēties no to ēšanas,” viņa bilst.
Tomēr apstrādes līmenis pats par sevi nenosaka pārtikas veselīgumu, uzsver Hols. Piemēram, pilngraudu maize, jogurts, tofu un mākslīgie zīdaiņu maisījumi ir ļoti apstrādāti, bet tajā pašā laikā barojoši.