Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto.
Foto: Paula Čurkste/LETA

Pārtikas rūpniecības tumšā puse: vai īpaši apstrādāti pārtikas produkti apdraud tavu veselību? 14

Lielākā daļa iedzīvotāju, iespējams, nepamana, ka viņu ikdienas maltītēs gandrīz vienmēr ir īpaši apstrādāta pārtika.

Reklāma
Reklāma
Pilnīga neveiksme! Eksperti nosaukuši 7 automašīnas, kuras kalpo uz pusi īsāku laiku nekā citas 15
Kokteilis
Valsts policijas šefam Armandam Rukam dienesta romāns: “Es ar šo sievieti dzīvoju kopā!”
Kokteilis
Vai Laura Grēviņa ir Guntara Rača meita? Iesaistītās puses komentējušas skandalozās runas 4
Lasīt citas ziņas

Sākot no saldinātām pārslām brokastīs līdz saldētām picām vakariņās, un uzkodām, piemēram, kartupeļu čipsiem, gāzētiem dzērieniem un saldējumam. Īpaši apstrādāti produkti veido apmēram 60% no amerikāņu uztura. Bērniem un pusaudžiem šis īpatsvars ir vēl augstāks — apmēram divas trešdaļas no visa, ko viņi ēd, vēsta “AP”.

Tas ir satraucoši, jo īpaši apstrādāti pārtikas produkti ir saistīti ar dažādām veselības problēmām, tostarp aptaukošanos, diabētu, sirds slimībām, depresiju, demenci un citiem traucējumiem.

CITI ŠOBRĪD LASA
Pētījumi norāda, ka šo pārtikas produktu lietošana var palielināt priekšlaicīgas nāves risku.

Tomēr uztura zinātne ir kompleksa, un līdz šim veiktie pētījumi galvenokārt atklājuši saistības, nevis skaidrus pierādījumus par šo pārtikas produktu ietekmi uz veselību.

Pārtikas ražotāji apgalvo, ka apstrāde uzlabo pārtikas drošību un pieejamību, piedāvājot lētus un ērtus risinājumus, lai nodrošinātu daudzveidīgu un barojošu uzturu.

Pat ja zinātniskie dati būtu skaidri, būtu grūti sniegt praktiskus padomus, ņemot vērā, ka saskaņā ar vienu pētījumu ultraapstrādāti pārtikas produkti veido 73% no pārtikas piedāvājuma.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.