Šokolāde būtiski nesadārdzināsies 4
“Nav tā, ka tikai miljonāri varēs ēst šokolādi,” rezumē Ingūna Gulbe, komentējot nesen izskanējušo informāciju par to, ka nākotnē šokolādes cenas sasniegs nebijušu līmeni. “Kakao nākotnes cenas turpina samazināties, šobrīd laikapstākļi ir labvēlīgi un prognozes par nākamā gada labo Rietumāfrikas galveno ražu arī izraisa spiedienu uz cenām,” skaidroja I. Gulbe.
Uz “LA” jautājumu, kāpēc veikalos neredz izejvielu cenu kritumam adekvātu produktu cenu samazinājumu, I. Gulbe skaidroja, ka veikalos to jūt – dažiem piena produktiem cenas ir zemākas akciju dēļ. Tiesa, jautājums ir par to, cik liels ir samazinājums un kurš to izjūt visvairāk – viņasprāt, tas noteikti ir ražotājs. Ļoti ciešas saistības starp izejvielas palētinājumu un produkta galacenu veikalā gan neesot redzamas.
Ja cenu kritums nebūs redzams, tas nozīmē, ka “mēs kā pircēji to akceptējam un neviens nepēta, kur paliek starpība”. Eksperte domā, ka šiem pētījumiem jābūt finansētiem no valsts un visiem pieejamiem, lai cilvēki zinātu, kas kur paliek.
Atšķirībā no patērētājiem situācija lauksaimniecībā gan ir pretēja un zemniekiem nav iemesla priecāties. Gulbe arī piebilda, ka Latvijas graudkopji var pārdzīvot vienu neveiksmīgu gadu, kad jāpārsēj ziemāji, taču arī veiksmīgākie lauksaimnieki neizturēs divus šādus gadus pēc kārtas, tāpēc jācer, ka nākamgad laika apstākļi uzlabosies.