Foto – Shutterstock

Kā izvairīties no E-vielu uzkrāšanās organismā? 0

Vairākām pārtikas piedevām ir noteikti lietošanas nosacījumi, kā, piemēram, maksimāli pieļaujamā dienas deva, kas vairāk attiecas tieši uz konservantiem un saldinātājiem.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
VIDEO. Parastā tauta nesaprot augsto mākslu? Šoreiz ir par traku! Kristians Brekte pamatīgi satracinājis latviešus
Lasīt citas ziņas

Bet daudzas pārtikas piedevas drīkst izmantot bez ierobežojuma – cik vien nepieciešams, lai sasniegtu mērķi – piemēram, E 260 (etiķskābe), E 270 (pienskābe), E 300 (askorbīnskābe), E 322 (lecitīni), E 325 (nātrija laktāts), E 402 (kālija algināts), E 415 (ksantāna sveķi), E 941 (slāpeklis), E 948 (skābeklis). Pārtikas piedevas izmanto arī mājsaimnieces – konservējot gurķus, tiek pievienota citronskābe (E 330), 9% etiķis, ko ražo no etiķskābes (E 260). Toties, cepot cepumus, mīklai pievienojam dzeramo sodu (E 500) utt.

Protams, mēs varam lietot eko produktus, taču svarīgi kopumā uzņemt daudzveidīgu un sabalansētu uzturu. Izvēloties sabalansētu uzturu (un samazinot arī tādu uzturvielu kā cukurs, tauki un sāls uzņemšanu un summēšanos), mēs ne tikai nodrošinām savu organismu ar vajadzīgajām uzturvielām, bet arī novēršam nevēlamo vielu uzkrāšanos un pārtikas piedevu summēšanos. Tāpēc – lietosim katru dienu dārzeņus ne mazāk par 400gramiem, desu vietā izvēlēsimies mājas kotletes, saldo aromatizēto piena produktu vietā – pienu, kefīru. Sulu dzērienus aizvietosim ar svaigi spiestām sulām (arī simtprocentīgām sulām no sulu koncentrātiem), kartupeļu čipšus ar vārītiem kartupeļiem. Arī majonēzi varam pagatavot pašu rokām un bez pārtikas piedevām – izmantojot olīveļļu, sinepes, olu dzeltenumu un citrona sulu, tā iztiekot bez konservantiem, emulgatoriem un biezinātājiem.

Ja ir alerģijas un nepanesamība

CITI ŠOBRĪD LASA

Ja pārtikas piedevas ražošanā tiek izmantotas izejvielas, kas pieskaitāmas pie pārtikas alergēniem (olas, soja, kvieši u.c.), tad nav iespējams simtprocentīgi apgalvot, ka pārtikas piedeva nav alerģiska. Šādā gadījumā pārtikas produkta sastāvdaļu sarakstā ražotājam jānorāda izejvielas izcelsme izceltā drukā – piemēram, emulgators sojas lecitīns. Tomēr, pamatojoties zinātniskajos datos, no sojas pupām iegūtie dabiski jauktie takoferoli (E306) ir izslēgti no alergēnu saraksta.

Būtiski ņemt vērā, ka patērētāji ar diagnozi “fenolketourija” nedrīkst lietot pārtiku, kas satur saldinātāju aspartams, jo tas satur fenilalanīnu, tāpēc tiesību akti par produktu marķēšanu paredz papildus norādi marķējumā. Tekstu “Satur aspartāmu (fenilalanīna avots)” marķējumā norāda, ja sastāvdaļu sarakstā aspartāms/aspartāma acesulfāma sāls ir norādīts tikai ar atsauci uz E numuru. Toties tekstu “Satur fenilalanīna avotu” marķējumā norāda, ja sastāvdaļu sarakstā aspartāms/aspartāma acesulfāma sāls ir norādīts tikai ar tā konkrēto nosaukumu.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.