Veikalā un ēdināšanas uzņēmumā 2
Veikalu tīkla “Rimi” sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Bite neatklāj, cik veikalu tīklā paliek pāri pārtikas atlikumu un atkritumu. “Rimi” pārdodot vien produktus ar atbilstošu derīguma termiņu (esmu pārliecinājies – reti, tomēr ir gadījumi, kad šo nosacījumu neievēro). “Pēc derīguma termiņa beigām produktus nodod dzīvnieku uzturam organizācijām, kurām ir atbilstošas Pārtikas un veterinārā dienesta atļaujas un ar kurām esam noslēguši sadarbības līgumus. Piemēram, dzīvnieku audzētāji var saņemt dzīvnieku barošanai vajadzīgos dārzeņus un graudaugu produktus. Produktu ar beigušos derīguma termiņu nodošana lietošanai cilvēku uzturam ir pārkāpums, un šāda situācija “Rimi” veikalos nav pieņemama,” stāsta I. Bite. Savukārt tā sauktās trešās kategorijas atlikumus, tostarp gaļas produktus, utilizē atbilstoši likumu kārtībai PVD kontrolē. I. Bite atzīst – bez atlikumiem pārtikas nozarē darboties nevar, tomēr uzņēmums darot visu iespējamo, lai mazinātu utilizējamo pārtikas produktu daudzumu. “Rimi” cenšas pirkt vien tik daudz svaigo pārtikas produktu, cik dienas laikā var pārdot. Labs piemērs esot piena produkti – vieni no visvairāk pirktajiem produktiem. Pēc derīguma termiņa beigām pāri palikušais to daudzums esot ļoti neliels. Tirgotājs cenšas vispirms pārdot agrāk ražotos produktus, bet produktus, kam beidzies derīguma termiņš, nodod aptuveni 80 lauksaimniekiem un citām organizācijām visā Latvijā.
Par pārtikas produktu atkritumiem runāt ir gatavi maz ražotāju un pakalpojumu nozares uzņēmumu. Pērn veiktais LASA pētījums rāda, ka ēdināšanas uzņēmuma, kas dienā apkalpo aptuveni 140 cilvēku, nešķiroto atkritumu plūsmā nonāk 12,05 kg pārtikas atkritumu, tostarp 6,5 kg virtuves atkritumu un 5,55 kg ēdamzāles atkritumu. Tātad iznāk, ka viens ēdināšanas uzņēmuma apmeklētājs ik dienu aiz sevis atstāj vidēji 86 gramus pārtikas atkritumu. Gadā ir aptuveni 250 darba dienas. Pieņemot, ka cilvēki ik dienas dodas ieturēt maltīti sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumā, viena apmeklētāja radītais pārtikas atkritumu daudzums sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumā ir 21,5 kg.