Kā vēl pārstrādāt 0

Saldēt var ne tikai ābolu sulu, bet arī biezeni. Ābolus uzkarsē, izberž caur sietu, atdzesē, liek plastmasas trauciņos un sasaldē.

Reklāma
Reklāma
“Izārdīs Latviju pa vīlēm!” Soctīklotāji “izceļ saulītē” vecu premjeres ierakstu soctīklos, kas izsauc viedokļu vētru
7 lietas, kas notiek ar ķermeni, ja rītu sāc ar kafijas tasi tukšā dūšā
“Asaras acīs!” Tantiņas pie Matīsa kapiem tirgo puķu vainagus. Kāds izsauc policiju, bet viņa rīcība pārsteidz
Lasīt citas ziņas

Čipsu pagatavošanai izvēlas saldskābus ābolus. Lai tie būtu kraukšķīgi, griež ļoti plānās šķēlītēs. Savukārt sukādes tradicionāli top tā: uzvāra cukura sīrupu, pievieno mizotu ābolu gabaliņus, uzvāra, tad kādu laiku ļauj sīrupam iesūkties ābolos. Šo procedūru atkārto vairākas reizes – sīrupu ar āboliem uzvāra un atdzesē, līdz ābolu gabaliņi kļūst caurspīdīgi. Pēc tam sīrupu notecina un augļu gabaliņus apžāvē.

Dažos dārzos aug tā dēvētie paradīzes ābolīši. Tos tradicionāli liek kompotā, lai izmantotu konditorejas izstrādājumu – kūku un tortu – dekorēšanai. Savukārt ar dažādām garšvielām marinētie būs pikanta piedeva gaļas ēdieniem. No sulas var gatavot garšīgu sidru, jo tiem ir laba cukuru/skābju/miecvielu (rūgtvielu) attiecība. Ja sula par daudz stipra, tai pielej saldāku ābolu sulu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Noteikti ir vērts vārīt ievārījumu, izvēloties atšķirīgu šķirņu ābolus un pievienojot dažādas garšvielas (kanēli, krustnagliņas, ingveru vai citas). Lūk, dažas receptes ierosmei.

Ievārījums ar citronu un ingveru

• 1,5 l rīvētu ābolu

• ½ liela citrona

• 1 tējkarote rīvēta ingvera

• 300 g cukura

Ābolus nomizo un sarīvē uz rupjas rīves. Citronam norīvē miziņu, izspiež sulu, arī ingveru sarīvē. To visu pievieno āboliem un vāra katlā uz mazas uguns. Seko, lai būtu pietiekami daudz šķidruma, citādi ievārījums piedegs. Ja āboli slikti sulojas, pielej nedaudz ūdens. Turpina vārīt, ik pa laikam apmaisot, līdz āboli izšķīduši. Tad pieber cukuru un vāra vēl 10 minūtes.

Foto – Shutterstock

Biezenis ar timiānu

• 1 kg ābolu

• 100 ml ūdens

• 500 g cukura

• Timiāns

Ābolus nomizo un izņem sēklotnes, sagriež gabalos vai daivās. Liek katlā, pievieno ūdeni un vāra, līdz mīksti. Sakuļ biezenī. Pieber cukuru un, nepārtraukti maisot, uzvāra. Pievieno svaigu vai kaltētu timiānu pēc garšas. Biezeni lej tīrās, karstās burkās. Aizvāko un uzglabā vēsumā.

Timiānu var aizstāt ar piparmētrām vai sarīvētu mārrutku. Var vārīt arī bez garšaugiem, bet garšvielas un garšaugus pievienot, biezeni liekot galdā.

Konsultējusi Latvijas Valsts augļkopības institūta vadošā pētniece Dr. sc. ing. DALIJA SEGLIŅA

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.