Foto – Fotolia

Pareizi marinēts gurķis – smaržīgs un kraukšķīgs. 20 receptes ziemai! 1

Kad gurķi satiekas ar sāli, cukuru un etiķi, tie pārtop lieliskā uzkodā. Bet tikai tad, ja marinādes sastāvdaļu proporcijas ir pareizi aprēķinātas!

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
VIDEO. Parastā tauta nesaprot augsto mākslu? Šoreiz ir par traku! Kristians Brekte pamatīgi satracinājis latviešus
Lasīt citas ziņas

20 marinētu dārzeņu receptes atradīsi pievienotajos rakstos zem šiem padomiem!

Cilvēka organismā ir apmēram 70 % ūdens, bet gurķī – pat 98 %! Atlikušie 2 % ir vērtīgās vielas. Nozīmīgākajā daudzumā ir K vitamīns, kas uzlabo sirds un nieru darbību. To veicina arī kālijs, magnijs un šķiedrvielas. Pēdējo visvairāk ir mizās, tādēļ aplami dara tie, kuri uzturā lieto tikai mizotus gurķus. Marināde dārzeņos iznīcina mikroorganismus, nodrošinot ilgstošu uzglabāšanu, bet vienlaikus likvidē arī 60 – 80 % vitamīnu un minerālvielu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Jo mazāks gurķītis, jo gardāks un vērtīgāks. Tie konservēšanas laikā labāk saglabā vitamīnus, salīdzinot ar lielajiem.

Atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr. 663 “Prasības pārtikas kvalitātes shēmām, to ieviešanas, darbības, uzraudzības un kontroles kārtība” augstākā labuma gurķi ir 3 – 6 cm gari un līdz 2 cm diametrā, 1. šķirai atbilst 6 – 9 cm gari un līdz 3 cm diametrā, 2. šķiras gurķi ir 9 – 11 cm gari un līdz 4 cm diametrā.

Marinēšanai izvēlas vidējus, vienāda lieluma svaigi novāktus bez bojājumiem. Svarīgs kvalitātes rādītājs – sēklotne. Jo tā mazāka, jo gurķi gardāki.

Etiķskābe daudziem kairina kuņģa gļotādu, bieža tās lietošana spēj bojāt zobu emalju. Tādēļ marinēti gurķi nav piemēroti tiem, kuri sirgst ar gastrītu, čūlas slimību un gremošanas traucējumiem. Arī pārējiem pietiek ar 2 – 3 dienā.

Etiķskābes koncentrācija gurķu burkā stāsta par to garšu. Ja marinādē ir 0,4 – 0,6 % etiķa, gurķīši ir maigi, ar viegli sagaršojamu skābumiņu. Tie ir īpaši piemēroti salātiem. Ja ir 0,6 – 0,9 % etiķa, jau kļūst mēreni asi, ar piesātinātu garšu. Pārējie 1,2 – 1,8 % marinādē patīk vien ļoti asu garšu cienītājiem. Taču jebkurā gadījumā, burku atverot, nav jājūt pārmērīgi ass etiķa aromāts.

Pareizi marinēts gurķis smaržo pēc garšvielām un dzidri kraukšķ zobos. Iegādājoties veikala produkciju, pirkums jāapskata pret gaismu – marinādei ir jābūt dzidrai. Arī pašiem gurķīšiem jābūt viena izmēra un formas, pretējā gadījumā visiem nebūs vienāda garša. Gan mājās konservētu, gan pirktu gurķu burkai vāks atveras ar vieglu paukšķi. Ja gadījies atskrūvēt viegli un klusi, tas liecina, ka burka nav bijusi hermētiski noslēgta. Ja piedevām veļ degunā iesitas spēcīgs etiķa aromāts, konservēšana nav bijusi pareiza.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.