Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto.
Foto: Pexels.com

Labākie padomi labam miegam 0

Sliktas kvalitātes alkohols arī pasliktina miegu
Lēts vīns var saturēt papildu vielas, piemēram, aromatizētājus, fūzu eļļas, tie var izraisīt sliktu dūšu un galvassāpes un padarīt nākamo dienu vēl grūtāku. Bet pat kvalitatīvākais un tīrākais degvīns tiek metabolizēts toksiskā acetaldehīdā. Sekojošie adrenalīna un kortizola plūdi ne vienmēr mūs pamodina, taču tie izjauc tā sauktās REM miega fāzes. Kā likums, miega kvalitāte manāmi pasliktinās no aptuveni 0,2 līdz 0,3 promilēm.

Reklāma
Reklāma
“Sliktākais vēl tikai priekšā: “dzīvais Nostradams” paredz lielu karu un atklāj, kur tas sāksies
Kokteilis
Ko par tevi atklāj nedēļas diena, kurā esi dzimis?
Veselam
Jā, viņi to redz! 8 lietas, par kurām tavs zobārsts zina, ka tu melo 6
Lasīt citas ziņas

Kad šis alkohola līmenis asinīs tiek sasniegts, ir atkarīgs no dažādiem faktoriem: dzimuma, ķermeņa lieluma un svara, tukša vai pilna vēdera vai lietojat medikamentus. Tomēr tik daudz var teikt: 0,2 promiles var sasniegt ātri, var pietikt ar divām glāzēm vīna.

REM miega fāzes (Rapid Eye Movement miega fāzes) tiek uzskatītas par aktīvo miega fāzi. Mēs sapņojam un kustinām ne tikai acis, bet visu ķermeni. REM miega fāzes ir ļoti svarīgas mūsu fiziskajai un garīgajai veselībai.

CITI ŠOBRĪD LASA

Zīdaiņiem REM miegs veido lielu daļu miega – un tas ir svarīgi mazo smadzeņu attīstībai. Šajās fāzēs tiek aktivizētas dažādas smadzeņu daļas nekā nomodā. Alkohols pieaugušajiem nomāc REM miega fāzes. Cilvēkiem, kuru REM miegs tiek regulāri traucēts, ir grūtības koncentrēties un viņi cieš no atmiņas problēmām. Saskaņā ar 2020. gada pētījumu, traucēts REM miegs ir saistīts arī ar augstāku mirstības līmeni.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.