Pārbaudīti grilēšanas padomi, lai maltīte būtu izdevusies 0
Sulīgi izcepta gaļa, zivs vai dārzeņi ir katra grilētāja lepnums, un Santa Maria BBQ skolā apkopoti daudzi knifi, lai pie grila pavadītais laiks tiešām sniegtu gandarījumu un gardu maltīti.
Ja pat gatavošana uz grila daudziem ir ikdiena, der atcerēties dažus grilēšanas pamatnosacījumus. Ogļu pietiekama sakarsēšana aizņem vismaz 20 minūtes. Grilu vajadzētu iekurināt vispirms un laiku līdz ogļu pietiekamai uzkaršanai veltīt grilējamo produktu sagatavošanai, piemēram, pievienojot sagatavotās garšvielas. Tiešajā grilēšanā gaļu vai dārzeņus novieto tieši virs oglēm. Netiešajā grilēšanā produktus novieto blakus oglēm, un tad grils vairāk darbojas kā krāsns ar vāku.
Grilējot jābūt pacietīgam – paies vismaz 20 minūtes, līdz iekurinātās ogles būs pietiekami karstas grilēšanai. Savukārt, lai gaļa nepieliptu pie grila restēm, tām jābūt tīrām un pietiekami sakarsušām. Labāk izvēlieties lielus gaļas gabalus un liekos taukus nogriezt tikai pēc grilēšanas. Sāli vajadzētu kaisīt, kad gaļa jau ir gatava, jo tā mēdz sausināt gaļu. Uz kādu laiku aizverot grila vāku, gaļa iegūs patīkamu dūmu garšu.
Tas, cik labi izceptai jābūt gaļai, atkarīgs no katra personiskās ēdāja gaumes, bet speciālisti iesaka šādu grilēšanas ilgumu un laiku:
vesela liellopa fileja
30–50 minūtes, 52–55°C vidēji izcepta
jostasvietas gabala steiks, antrekots
2–3 minūtes no katras puses, 50–55°C vidēji izcepts
vesela cūkgaļas fileja
30 minūtes, 65–70°C
hamburgeri
2 minūtes no katras puses, 60–65°C
jēra gaļas karbonādes
2–3 minūtes no katras puses, 60–65°C
cūkas muguras gabals, cūkgaļas karbonāde
3–4 minūtes no katras puses, 80°C
vistas fileja
10–12 minūtes, 72°C, dzidra sula
vistas gaļa ar kaulu
15–20 minūtes, 82°C, dzidra sula
vesela vista
aptuveni stunda, 82°C, dzidra sula
lasis
3–4 minūtes no katras puses, 48–52°C
vesels lasis ar ādu apakšpusē
12 minūtes, 48–52°C
mencas fileja
4–6 minūtes no katras puses, 48–52°C
iepriekš novārītas vēžu pusītes
2–3 minūtes no katras puses