Foto – Shutterstock

Kad novākt paradīzes ābolīšus pārstrādei? 3

“Kad novākt paradīzes ābolīšus pārstrādei? Vai labāk pirms lielāka aukstuma?” ELITA M.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
“Varēja notikt ļoti liela nelaime…” Mārupes novadā skolēnu autobusa priekšā nogāzies ceļamkrāns 5
Lasīt citas ziņas

Paradīzes ābelēm ir daudz šķirņu, formu, sēklaudžu. Augļi ir dažāda lieluma, arī garšas ziņā tie atšķiras no tradicionālajām lielaugļu ābeļu šķirnēm. Daļai šķirņu augļi nokrīt paši, bet daļai tie nav nadzīgi un var karāties koku zaros līdz pat Jaungadam vai pavasarim. Paradīzes ābolus lielākoties izmanto kompotiem, sulām, sidram, vīnam.

Agrās šķirnes var vākt, sākot no augusta beigām. Sulu paradīzes āboliem izspiež tāpat kā no parastajiem āboliem (sasmalcinātus augļus liek zem preses).

CITI ŠOBRĪD LASA

– Vēlos mežābolus vācu oktobra pēdējās dienās vai novembrī, proti, pēc -8…-10 °C sala. Nelieli mīnusi (-3…-4 °C) paradīzes ābeles īpaši daudz neiespaido, augļi naktī nepaspēj sasalt. Tie gan nedrīkst sasalt un atkust vairākas reizes, jo tad kļūst brūni, – stāsta SIA “Lejasķerzēni” saimnieks Ilmārs Baunis, kurš savā saimniecībā Naukšēnu pagastā gandrīz 7 ha platībā iestādījis dažādas paradīzes ābeļu šķirnes. Puse dārza sākusi ražot, un šogad augļkopis novācis vidēji 7 tonnas. No mazajiem āboliem viņš plāno ražot bioloģiski sertificētu vīnu.

Naukšēnietis augļus nolasa pa vienam ar rokām. Kvalitatīvas produkcijas ieguvei neder kritušie āboli, kas saskārušies ar zemi, jo, gatavojot vīnu vai sidru, dabiskās rūgšanas procesā var veidoties sliktie raugi. Saimnieks smej, ka viņam ražas vākšana nešķiet ilgs un garlaicīgs process, bet gan patīkama relaksācija.

Vairākām šķirnēm, piemēram, ‘Kerr’, ‘Bērzukroga Dzeltenais’, gatavos augļus var nopurināt no koka, un tas ļoti atvieglo ražas vākšanu. Paklāj apakšā tīru palagu vai plēvi, nopurina un saber spaiņos.

– No iepriekš sasaldētiem mežāboliem labāk atdalās sula, turklāt tā ir dzidra, tumīga, bez biezumiem, nesatur tik daudz rūgtvielu kā svaigie āboli. Vairākām paradīzes ābelēm no koka noplūktie augļi ir tik sīvi un skābi, ka tos labāk izmantot kā piedevu parastai sulai, – atzīst augļkopis Andris Dišlers. – Pēc sasaldēšanas mežābolus vajag viegli atlaidināt, negaidot, kamēr tie kļūst brūni. Tad tos nekavējoties liek zem jaudīgas preses, iepriekš nesamaļot (nesasmalcinot). Līdzīgi pārstrādei sagatavo sasaldētas vīnogas dienvidu zemēs.

SIA “Lejasķerzēni” kolekcijā pašlaik ir aptuveni 30 dažādu paradīzes ābeļu, kas iegūtas no Pūres Dārzkopības pētījumu centra, Latvijas Valsts augļkopības institūta, dažas no Andra Dišlera. Par vienu no labākajām Ilmārs Baunis atzīst Sārtos Saldos, jo augļi ir ļoti piemēroti sidram.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.