“Par to es nebaidos runāt.” Žanete Grende atklāj, kāpēc nolēmusi uzturā nelietot cukuru 0
“Kas bija tas iemesls, kāpēc tu pirms trīs gadiem nolēmi – nelietošu cukuru?” TV24 pavāršovā “La Dolce Vita. Ēd vesels!” raidījuma vadītāja uzdeva jautājumu Žanetei Grendei, Imanta Ziedoņa fonda “Viegli” padomes priekšsēdētājai.
“Tas ir tāds interesants jautājums, par ko es nebaidos runāt. Man šobrīd ir 58 gadi, pirms trim gadiem man bija 55, un, starp citu, mūsu mammas, mana mamma, 55 gados gāja pensijā. Un tad ir tāds jautājums, es domāju katrai sievietei – kā tad nākošos četrdesmit?” viņa stāsta.
Līdz ar to ir svarīgi viss, ko cilvēks dara, ēd un domā.
“Pirmais ir kustība – es katru dienu noeeju tos 10 000 soļus, bet es noeju vairāk, jo es eju ar kājām uz darbu turp un atpakaļ 14 km,” Ž. Grende norāda.
Kā viņa kaut kur izlasījusi, cukurs ir ķīmiska viela, kas ietekmē mūsu organismu, tajā skaitā arī veicinot novecošanos.
Lai gan cukurs ir sastopams gandrīz visos produktos, pirmais solis ir atteikties no cukura paša par sevi – konfektēm, bulciņām utt. Pēc tam jāskatās, kur cukurs ir pēc iespējas mazāk – zaļie dārzeņi, zivis, gaļa, olas, biezpiens, krējums un citi.
Jāatceras arī, ka marinējumos vienmēr būs pievienots pietiekami daudz cukura, tāpēc viņa vairāk izvēlas sālītus produktus, piemēram, siļķi kažokā gatavojot ar sālītu siļķi.