Par ko liecina dažādi pudeļu korķi 0
Kādi tik korķi ir redzēti vīna pudelēm! Vienmēr jau gribas, lai tas ir īsts korķozola aizbāznis, jo pudeles ar skrūvējamo vāciņu nevieš uzticību. Bet veltīgi!
Bažām patiesi nav pamata, jo aizbāznis pudelei nebūt nav noteicošais, kas liecina par satura kvalitāti. Dažkārt pat no korķozola mizas izgatavotais nespēj nodrošināt dzēriena pietiekamu aizsardzību. Ar koka mizas korķi aizvērtais vīns šķiet mazliet mierīgāks, taču ne mazāk spēcīgs vai bagātīgs. Tāpēc labākais veids, kā par to pārliecināties, ir vērtēt garšas un aromāta buķetes.
Vīna pudeles var būt noslēgtas ar dabīgajiem korķiem, ko izgriež no korķozola mizas. Arī daudzslāņainos dabīgos izgatavo no koka mizas, taču tie ir nevis viengabalaini, bet gan salīmēti, izmantojot atgriezumus. Sintētisko materiālu korķi darināti no polimēru materiāliem. Visvieglāk atveramas pudeles, kurām ir skrūvējams vāciņš.
Raksturojot visu četru veidu aizbāžņu stiprās un vājās īpašības, Itālijas vīna darītavas “Podere Castorani” vīndaris Andželo Molizani izceļ dabīgo, no koka mizas gatavoto, jo tas ir tradicionāls un ierasts, turklāt atvēršanai, kurā izmanto korķviļķi, ir pat zināms šarms un poētisms.
Dabīgā materiāla korķis veic mikrooksidāciju vairākus gadus nogatavināmam vīnam, turklāt pēc izmantošanas ir pilnībā pārstrādājams. Līmētais dabīgais korķis otrreiz nav izmantojams, tāpēc ražotājam neizmaksā tik dārgi kā viengabalainais.
Lielākais abu dabīgo korķu trūkums – tie vīnam var radīt specifisku piegaršu.
Sintētiskie korķi ražotājam ir ērtāki – to uzglabāšanai nav specifisku nosacījumu, kas jāievēro dabīgajiem. Arī vīna mikrooksidācija notiek, turklāt tie ir pilnīgi pārstrādājami. Tiesa, daudzi vīna baudītāji jūtas vīlušies, ieraugot sintētiskā materiāla korķi, un dzēriens zaudē romantisko priekšstatu par tradīcijām.
Skrūvējamais vāciņš ir atverams visvieglāk, taču dažādu iemeslu dēļ daudzi nespēj novērtēt šo priekšrocību. Tiesa, izmantojot šādus korķus, vīna mikrooksidācija vairs netiek nodrošināta.
A. Molizani skaidro, ka mikrooksidācija – vīna elpošana – īpaši nepieciešama sarkanajam vīnam. Tā palīdz bagātināt dzēriena struktūru un gūt lielāku baudījumu.