Kā raugāties uz klonētu mājlopu gaļas ienākšanu tirgū un mūsu ēdienkartē? 12
Eiropas Savienībā (ES) noris aktīvas diskusijas par klonētu mājlopu gaļu, vai ir racionāli to laist tirgū.
Aivars Kokts, SIA “Ulbroka” valdes priekšsēdētājs: “Šo ieceri vērtēju negatīvi. Man ir uztraukums, kā tas atsauksies uz mūsu ražotājiem. Jau šobrīd nozare sašaurinās un, ienākot šādām tehnoloģijām, tās var būtiski ietekmēt tradicionālo zemnieku, kura darbs būs daudz neefektīvāks. Ja pasaulē būs divi trīs uzņēmumi, kam būs pieeja dzīvnieku datu bankai, mēs varam zaudēt savu patstāvību un neatkarību. Pagaidām šajā jautājumā neesam daudz informēti, bet saprotu, ka tas principiāli var mainīt gan pieeju mūsu darbībā, gan patērētāju uzvedību. Šis jautājums saistīts ar Amerikas brīvās tirdzniecības līgumu, un pastāv bažas, ka ģenētika var koncentrēties tikai dažu uzņēmumu rokās. Eiropas cūku audzētāji uz to nevirzās un nejaucas ģenētiskajos procesos, bet veic selekciju pakāpeniski. Dzīvnieku klonēšanu stimulē aizokeāna audzētāji, un, ja to produkcija nonāks Eiropā, Eiropas audzētāji būs spiesti to darīt, lai nezaudētu konkurences cīņā, jo šis produkts varētu būt lētāks. Domāju, ka pircējs varētu teikt “jā” šim produktam, ja tas būs lētāks. Jau šodien redzam, ka pircēji maz izvēlas bioloģisko produkciju un galvenokārt pērk industriālos produktus, daudz neiedziļinoties, vai to sastāvā ir ģenētiski modificēti organismi (ĢMO).”
Dzintra Lejniece, Latvijas Cūku audzētāju asociācijas vadītāja: “Šis jautājums pie mums vēl ir bērna autiņos. Ja tas saistīts ar Amerikas brīvās tirdzniecības līgumu, tad mēs esam pret šā līguma parakstīšanu. Latvijas lauksaimniekiem šis līgums būtu ar mīnuszīmi, un tas nozīmē, ka būsim zaudētāji. Mums nav pārliecības, ka, ienākot Eiropā, Amerikas cūku audzētāji spēs izpildīt vides un labturības prasības, kas Eiropā ir stingrākas. Turklāt Amerikas produkcija ir par 15 – 20% lētāka, līdz ar to varam kļūt nekonkurētspējīgi. Un pati dzīvnieku klonēšana jau ir ļoti diskutabla lieta.”
Aleksandrs Jemeļjanovs, Dr. Med. vet, profesors: “Tas nav labi, jo mēs maz ko zinām par šīs gaļas ietekmi uz patērētāju. Trūkst informācijas, vai šāda pārtika būtu pieņemama, piemēram, bērnu, pusaudžu vai slimnieku uzturā. Ir pārāk daudz nezināmo. Pašreizējie gaļas ražošanas principi nodrošina patērētāja nepieciešamību. Neiebilstu par klonēšanas veikšanu zinātniskos nolūkos. Taču runāt par gaļas laišanu tirgū ir pāragri – pie šāda secinājuma nonācām jau pirms vairākiem gadiem.”
Lolita Neimane, diētas ārste: “Man nav pieejamas zinātniskas informācijas, lai varētu par to spriest, bet man kā patērētājam tas liekas aizdomīgi. Bet arī ĢMO cilvēkiem liekas aizdomīgi, taču nav pierādījumu to ietekmei uz cilvēku veselību.”
Laura Podskočija, SIA “Rimi Latvia” vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste: “”Rimi” neapsver iespēju ieviest sortimentā klonētu dzīvnieku gaļu, tāpēc nav speciāli pētījis pircēju iespējamo attieksmi pret šāda veida produktiem. Bet, ja runājam par situāciju ar pārtikas produktu nodrošinājumu pasaulē, jāteic, ka lielai pasaules iedzīvotāju daļai trūkst pārtikas. Un nākotnē šī situācija, iedzīvotāju populācijai arvien palielinoties, pieaugs. Tādēļ ir saprotams, ka pārtikas ražošanas industrija un zinātnieki domā par to, kā nodrošināt cilvēkus ar pārtiku apstākļos, kad resursi sarūk. Līdz ar to varam apgalvot, ka “Rimi Latvia” noteikti ir par zinātnes atklājumiem, taču vienlaikus mums ir ļoti būtiski būt pārliecinātiem par pārtikas kvalitāti un drošību, ko piedāvājam saviem klientiem. Tāpēc ļoti rūpīgi izvērtējam un analizējam katru jauninājumu iespējamo ietekmi.”
UZZIŅA
* Eiropas Parlamentā notiek detalizētas diskusijas par klonētu mājlopu gaļas tirdzniecību, par tās marķēšanu, kā arī reproduktīvā materiāla izmantošanas iespējamību.
* Diskusijās izskan bažas par Eiropas pircēju vēlmi pirkt klonu gaļu, vienlaikus rēķinoties, ka šāda gaļa ES tirgū drīzumā varētu ienākt no ASV vai Argentīnas. Debatēs izskan arī priekšlikums slēgt ES robežu jebkādiem klonētas gaļas produktiem.
Avots: LETA