D vitamīns: Vai to var uzņemt solārijā un vēl trīs patiesības 0
Gada tumšajos un vēsajos mēnešos aizdomājamies, kā stiprināt imunitāti, saņemt trūkstošo D vitamīna devu un vai tiešām to var iegūt, tikai sauļojoties. Uztura speciāliste Inga Pūce atklāj izplatītākos mītus un patiesību par D vitamīnu.
MĪTS. D vitamīna trūkums būtiski neietekmē veselību.
D vitamīns cilvēka organismā ietekmē 2000 gēnu darbību, kas atbild par dažādām saslimšanām, sākot no saaukstēšanās un beidzot ar ļaundabīgā audzēja, sirds un kaulu sistēmas saslimšanām.
Uztura speciāliste stāsta, ka zinātnieki izpētījuši – risku saslimt ar ļaundabīgo audzēju varētu samazināt par 50%, ja tiktu pietiekamā daudzumā uzņemts D3 vitamīns. Tā trūkums organismā var būt viens no svara pieauguma iemesliem, bet, uzņemot vitamīnu pietiekamā daudzumā, lieko kilogramu zudums ir daudz straujāks un rezultāti noturīgāki. Galvenā D vitamīna avota – saules – ietekmē uzlabojas sārmu un skābju līdzsvars.
MĪTS. Ziemā D vitamīnu nav iespējams uzņemt tikai ar uzturu.
Tā nav! D vitamīnu var uzņemt arī ar uzturu. Ārsti rekomendē treknas zivis (mencas, foreles, lasi), šprotes, dzīvnieku aknas, olas, ikrus vai šitaki sēnes (tajās vitamīna gan ir mazliet mazāk nekā dzīvnieku izcelsmes produktos). Vēl ieteicams piens, kas bagātināts ar D vitamīnu. Izdzerot divas glāzes, cilvēks saņem jau 1/5 no dienā paredzētās devas.
MĪTS. D vitamīnu var iegūt arī solārijā.
Nav tiesa – solārijā D vitamīna sintēze nenotiek, jo lampas ražo cita spektra gaismu.
MĪTS. Ja vasarā sauļojas, D vitamīns tiek uzņemts pietiekamā daudzumā.
Arī šis apgalvojums nav īsti patiess. Regulāra atrašanās saules gaismā (arī mākoņainās dienās) 10–15 minūtes, atklājot 40% ādas virsmas, nodrošina pietiekamu vitamīna uzņemšanu. Taču aizsargkrēmu lietošana bloķē vitamīna veidošanos, tāpēc vēlams to uzņemt arī citā veidā, piemēram, ar uzturu.
! Lai noskaidrotu, vai organismā ir pietiekami daudz D vitamīna un kāds ir kopējais veselības stāvoklis, var veikt asinsanalīzes jebkurā medicīnas iestādē, kur procedūra pieejama.