Paprikas–ķiploku smēriņš. Veselīgām brokastīm 9
Autors: Aija Geida, “Prakstiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
Apgrauzdēta maizīte, uz kuras uzziests tikko pagatavots grilētu dārzeņu smēriņš, ir ne vien aromātiska un garda, bet arī veselīga. Ideāla steidzīgiem rītiem un derēs arī negaidīti atnākušu viesu pacienāšanai.
Sastāvdaļas
• 250 g sarkanās paprikas
• 150 g baklažāna
• 2 ķiploka daiviņas
• 3 ēdamkarotes augu eļļas
• 3 ēdamkarotes citrona sulas
• 1,5 tējkarotes cukura
• 0,5–1 tējkarote sāls
Pagatavošana.
Papriku un baklažānu nomazgā, nosusina, sagriež garenos gabalos, saliek uz pannas, kurā ieklāts cepampapīrs, apsmidzina ar eļļu, uzber sāli un cep 180 grādos, līdz dārzeņi mīksti un ar brūnu miziņu (aptuveni 20 minūtes). Lai iegūtu izteiksmīgu brūnumu, var 3–4 minūtes pirms cepšanas beigām ieslēgt režīmu ar ventilatoru. Ja pieejams grils, papriku un baklažānus var apgrauzdēt uz tā, tas smēriņam sniegs izteiksmīgāku garšu. Ķiploka daiviņas sīki sakapā. Visas sastāvdaļas liek blendera traukā un sakuļ smērējamā masā. Ja vēlas, lai paliek gabaliņi, var kult ar rokas blenderi.
UZZIŅA
• Ja 0,5 l burciņas pasterizē 85 °C 15 minūtes un pēc tam aizvāko, tās ar smēriņu var vairākus mēnešus uzglabāt ledusskapī.
• Pie dārzeņu pastām jeb smēriņiem labi piestāv karija garšvielu maisījums, rozmarīns, čili un melnie pipari, kaltēti ķiploki un sīpoli.
• No dārzeņiem vislabāk smēriņiem piemērota paprika, baklažāns, tomāti, cukīni, ķirbji un burkāni. Bietes, kāposti un kartupeļi šim mērķim neder.
• Visgardāk smēriņi garšo uz grauzdētas ciabattas vai pašu ceptas maizītes.
• Veikalos nopērkamie smēriņi, saukti arī par brušetas mērcēm vai dārzeņu pastām, maksā vidēji 2 eiro (180–190 g burciņās), mājās gatavoti izmaksās 2–3 reizes lētāk un būs aromātiskāki.