No kuras palmu eļļas sastāvā visvairāk jāizvairās, skaidro uztura speciāliste 0
Nesen biju pie ārsta, kurš brīdināja – ja ēdīšot produktus, kuriem pievienota palmu eļļa, asinsvadi aizsērēšot un būšot jānoņem kāja. Kā no tās izvairīties, ja gandrīz uz katra produkta etiķetes rakstīts: “Sastāvā palmu eļļa”? Jānis Madonas novadā
Atbild uztura speciāliste Lizete Māldere: “Palmu eļļa patiešām mūsdienās tiek ļoti plaši izmantota industriāli ražotajos pārtikas produktos, tādēļ no tās izvairīties būs ļoti grūti. Svarīgi pievērst uzmanību tam, kāda veida palmu eļļa pievienota produktam – daļēji hidrogenēta vai tie ir vienkārši palmu tauki.
Palmu eļļas pamatā ir piesātinātie tauki, kā arī omega-9 un omega-6 taukskābes. Šāda veida tauki nav slikti, taču jāatceras, ka labas veselības pamatā ir mērenība. Tādēļ arī ar šāda veida palmu eļļu gatavoti pārtikas produkti uzturā jālieto tikai šad tad. Taču, ja pārtikas produkta marķējumā minēts, ka tā sastāvā ir daļēji hidrogenēta palmu eļļa, taukskābes vai margarīns, jāapzinās, ka zem tā var slēpties transtaukskābes, kas būtiski maina tauku vielmaiņu organismā, zema blīvuma jeb sliktā holesterīna līmeni asinīs un spēj negatīvi ietekmēt kopējo sirds asinsvadu sistēmas veselību.
Vispareizāk būtu pēc iespējas biežāk ēdienu gatavot pašiem – no labām un vērtīgām, rūpnieciski nepārstrādātām sastāvdaļām un retāk izvēlēties jau gatavus, industriāli ražotus produktus, kuru sastāvā dominē dažādas pārtikas piedevas, liels daudzums cukura, sāls un transtaukskābes.”