Sulu popularizēšanai izveido īpašu ekspertu padomi 0
Lai stiprinātu sulu dzeršanas tradīcijas Latvijā un veicinātu izpratni par veselīgu dzīvesveidu, izveidota Sulu ekspertu padome, kuras pirmais darbības virziens būs sabiedrības iesaistīšana plašā, netradicionālā eksperimentā saistībā ar pakās pildītu sulu popularizēšanu, informē padomes pārstāvji.
Sulu ekspertu padomi veidos dietologs un Latvijas Diētas ārstu asociācijas prezidents Andis Brēmanis, Latvijas Lauksaimniecības universitātes docente Solvita Kampuse, uztura zinātniece Laila Meija, Zemkopības ministrijas pārstāve Iveta Veinberga, sertificētas uztura speciālistes Lizete Puga, Alise Kindzule, Rīgas Stradiņa universitātes pasniedzēja un sertificēta uztura speciāliste Liene Sondore, sulu ražotājs Latvijā AS “Cido Grupa”, kā arī SIA “Tetra Pak”.
Kā norāda A.Brēmanis, ekspertu padomes mērķis ir ar dažādām izglītojošām aktivitātēm stiprināt sulu dzeršanas tradīcijas Latvijā.
“Ja Dienvideiropas valstīs rīts sākas ar glāzi sulas, mums šīs tradīcijas tikai veidojas. Aptaujas rāda, ka svaigi spiestām sulām ikdienā nepietiek laika, bet par paku sulām ar uzrakstu “sula” mums ir dažādi aizspriedumi par to veselīgumu un dabīgumu. Tāpēc, ekspertiem apvienojoties, tika nolemts izveidot Sulu ekspertu padomi, kas ar savām aktivitātēm veicinātu sabiedrības izpratni par sulu veselīgumu, to atšķirībām un iedrošinātu dzert šo veselīgo produktu. Jāmin, ka visā pasaulē sulas tiek uzskatītas par svarīgu veselīga dzīvesveida sastāvdaļu,” norāda Brēmanis.
Padome arī iesaistīs sabiedrību možuma pētījumā par sulas spējām atjaunot enerģijas resursus organismā, izmantojot speciālus koncentrēšanās testus.
Līdz šim Latvijā veikti vairāki sulu pētījumi. Saskaņā ar Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātes veiktajiem pētījumiem par paku sulām, to iekļaušana ikdienas uzturā ļauj uzņemt organismam tik nepieciešamās minerālvielas un bioaktīvos savienojumus, kā arī tām piemīt labas spējas neitralizēt kaitīgos brīvos radikāļus. Saskaņā ar pētījumiem katrai no tām piemīt savas unikālālās īpašības, tāpēc uzturā tās ieteicams lietot dažādas.
Savukārt uztura zinātnieces L.Meijas vadībā veiktais pilotpētījums ar senioriem, kuri divus mēnešus uzturā dzēra glāzi apelsīnu sulas, ļauj secināt, ka šī sula ir labs B grupas vitamīna folskābes avots. Pētījuma sākumā 75% dalībnieku folskābes līmenis nebija pietiekams. Savukārt pētījuma beigās vairs tikai 30% dalībnieku tas bija nepietiekamā daudzumā. Vienlaikus šī pētījums ietvaros netika novērots, ka apelsīnu sula atstātu ietekmi uz holesterīna un cukura līmeni asinīs.