Skotu olas ar franču “bois boudran” mērci 1
Tas ir kļuvis par iecienītu Britu ēdienu gan piknikiem, gan angļu krogos. Jau gatavas, Skotu olas var iegādāties pat lielveikalos – tik populārs ir šis ēdiens. Šo recepti tradicionāli gatavo ar parastām olām, bet var gatavot arī ar paipalu olām. Es vārīju olas verdošā eļļā, bet tās var cept arī krāsnī.
Sastāvdaļas
Paredzēts: 6 personām
Pagatavošana: 1 stunda
Skotu olas
12 paipalu oliņas
750 g laba maltā cūkas gaļa
50 g sinepes
5 g sakapāti loki
5 g sakapāti pētersīļi
1 ola
10 g sāls
Pipari
Augu eļļa
Panējums
1 ola, sakulta ar mazliet ūdeni
200 g milti
10 g sāls
100 g rīvmaize
Mērce
150 ml rapšu eļļa
50 ml etiķis
2 tomāti, blanšēti un sakapāti
85 g ketčups
100 g šalotes sīpoli, sakapāti
15 g pētersīļi, sakapāti
5 g loki, sakapāti
1 tējk. vusteres mērce
Tabasko mērce
Pagatavošana
Novāra paipalu oliņas 2 minūtes. Ieliek aukstā ūdenī uz 10 minūtēm un tad noloba. Uztaisa mērci: sajauc visas sastāvdaļas, izņemot tabasko. To pievieno pa pilītei, kamēr esat apmierināts ar garšu. Skotu olu gatavošana: bļodā samaisa gaļu ar pārējām sastāvdaļām. Paņem oliņu un rūpīgi aptin gaļas masu ap oliņu. Kad visas olas apliktas ar gaļas masu, tās panē. Olu apviļā miltos, tad olā, tad rīvmaizē. Tad atkal olā un rīvmaizē. Daži panē tikai vienu reizi, citi divas reizes. Ja panē divas reizes, panējums ar gaļu nesaplīst. (Šo posmu var izdarīt iepriekšējā vakarā vai vairākas stundas pirms vārīšanas.)
Sakarsē augu eļļu katlā līdz 175 grādiem. Ieliek olas un vāra līdz tumši brūnas. Nosusina un servē karstas kopā ar mērci.
Kā jau minēju, ja nevēlaties vārīt verdošā eļļā, tad ir laba alternatīva – cept krāsnī. Uzliekot bumbiņas uz pannas, kurā ir ieklāts cepamais papīrs, apšļaksta ar eļļu un cep krāsnī 200 grādos pusstundu.
Skotu olas var ēst arī ar majonēzi, ketčupu vai sinepēm. Angļi iecienījuši šo ēdienu servēt ar siera gabaliņiem un marinētiem gurķiem, ja tās ir pusdienas.