Publicitātes foto

Paipalu olas – mazas, bet vērtīgas. Ilze Jurkāne ciemojas pie audzētājiem “Pūcītēs”, iesaka gardas receptes 1

Pirmais – ola vai vista?

Publicitātes foto
Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
2025. gads sola “stabilu melno svītru” 5 zodiaka zīmēm
Veselam
Kā tad ir pareizi ēst hurmas – ar vai bez mizas? Uztura speciālistiem ir kategoriska atbilde
Lasīt citas ziņas


Lai iepazīstinātu Latvijas iedzīvotājus ar pašmāju izcilajiem, kvalitatīvajiem un ekoloģiskajiem produktiem, Rimi sadarbībā ar pazīstamo garšas eksperti Ilzi Jurkāni ir izveidojis video stāstu – īsfilmu sēriju “Latvijas gardākie stāsti”. Tie ir veiksmes un pieredzes stāsti, kas ļauj iepazīt spilgtus Latvijas pārtikas produktu ražotājus, kuri piedāvā veselīgu, ekoloģisku un unikālu produkciju. Šie stāsti ir Ilzes Jurkānes dzīvas, vienkāršas un cilvēcīgas sarunas, ciemojoties pie ražotājiem un ceļojot latvisku garšu pasaulē.

Kas bija pirmais – oliņa vai vistiņa? To centos noskaidrot, ciemojoties paipalu audzētavā “Pūcītes” Skrundā. Paipalu vistiņas un to dētās mazās oliņas ir tik skaistas! “Pūcītēs” šī skaistuma ir ļoti daudz – kopumā vairāk nekā 15 tūkstoši vistiņu, kas dienā izdēj aptuveni 7 tūkstošus olu. Gada laikā mazās vistiņas saražo vairāk nekā 2,5 miljonus oliņu.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Pūcītes” ir viena no lielākajām paipalu audzētavām Latvijā, kas ražošanu sāka 1997.gadā, kad dibinātājas Ilzes Davidenko vīram Ervīnam, kolhozam likvidējoties, nācās meklēt jaunu nodarbošanos. Tajā laikā kļuva populāri audzēt gan paipalas, gan strausus, un Davidenko pāris nopirka 16 Japānas šķirnes vistiņas. Tomēr tās nedēja, jo dzīvoja kūtī kopā ar divām govīm. Izrādās, ka paipalu vistiņas ir diezgan egoistiskas un nepacieš citus dzīvniekus savā mājvietā. Kad govis pārveda uz citu kūti, vistiņas laimīgi sāka dēt. Tā no 16 vistiņu audzētavas tā ir attīstījusies par varenu saimniecību, kurā šobrīd ir vairāk nekā 15 tūkstoši vistiņu. Šobrīd saimniecībā ir Japānas šķirnes paipalas, kas sakrustotas ar Igauņu paipalām. Izcila kombinācija, jo Japāņu paipalas ir vislabākās dējējas, toties Igauņu paipalas ir lielākas. Atšķirtībā no daudziem uzņēmumiem Latvijā, “Pūcītes” saimnieki ir iztikuši bez lieliem kredītiem.

Audzētavā ir desmit darbinieki. Pie olu šķirošanas un fasēšanas strādā divas darbinieces, un arī es šim procesam pieliku savu roku. Pārbaudīta tiek katra ola, galvenokārt, vai tajā nav kāds caurumiņš vai plaisa. Olu čaumalas ir ļoti trauslas un viegli traumējamas. Pēc tam tās tiek šķirotas pa lielumiem – ja oliņas būs par lielu, tad neies kastītē, bet ja par mazu, pircējs nebūs apmierināts. Oliņas, kuras tiek fasētas, sver 10-12 gramus. Labās un “pareizā” izmēra oliņas saliku kastītēs un uzlīmēju etiķeti ar derīguma termiņu. Termiņš tām ir salīdzinoši garš, un istabas temperatūrā oliņas turas svaigas veselu mēnesi, toties aukstumā tās var turēt pat līdz diviem mēnešiem.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.