Paipalu olas ar Holandes mērci un ikriem 0
Sastāvdaļas
• paipalu olas
• ikri
• salātu lapas
• grauzdiņi
Holandes mērcei:
• 125 g sviesta (istabas tº)
• 4 ēdamkarotes baltvīna etiķa
• 2 olu dzeltenumi
• baltie pipari
• estragona zariņi
• malti baltie pipari
• sāls
Pagatavošana.
Lej katlā ūdeni, pievieno sāli un etiķi. Paipalu olas iesit bļodiņā un lēnām lej verdošā ūdenī, vāra 3 minūtes, tad ieliek aukstā ūdenī.
Lai pagatavotu maigo un trekno Holandes mērci, katliņā (tas nedrīkst būt no alumīnija!) ielej baltvīna etiķi, pievieno estragona zariņus un balto piparu graudiņus. Etiķi strauji vāra, līdz šķidrums sarucis uz pusi. Tad katliņu noņem no plīts. Atsevišķā bļodiņā sakuļ olu dzeltenumus. Bļodiņu uzliek uz katliņa ar verdošu ūdeni un nokāš tajā uzvārīto etiķi. Samaisa. Pēc tam karstajos olu dzeltenumos pakāpeniski pa gabaliņam iemaisa sviestu. To dara, līdz sviests pilnībā izkusis un mērce kļuvusi bieza. Noteikti jāpārliecinās, vai bļodiņa, kurā tiek gatavota mērce, nav kļuvusi pārāk karsta, jo tad olas izvārīsies.
Kad viss sviests mērcei pievienots, trauku ar mērci noņem no katliņa. Masai pievieno sāli un maltus baltos piparus pēc garšas, un – Holandes mērce ir gatava! Tā lieliski garšo ar plaucētām olām. Lai būtu vēl bagātīgāka garšas buķete, ēdienam pievieno ikrus, zaļo salātu lapas un grauzdiņus.