Pagatavo konfektes pret klepu! Fotorecepte soli pa solim 4
Nav viegli bērnus pierunāt dzert rūgtās zāļu tējas. Bet, ja tās vietā piedāvātu saldas klepus konfektes?
RECEPTE
• 125 ml ūdens
• 2 ēdamkarotes ar kaudzi klepus tējas maisījuma
• 200 g cukura
1. Katliņā ieber vajadzīgos ārstniecības augus, uzlej ūdeni, uzliek vāku un uzvāra. Trauks jāizvēlas aptuveni 10 reizes lielāks par ūdens tilpumu, jo masa vāroties ceļas uz augšu un var ātri pāriet pāri malām.
2. Vāra uz mazas uguns aptuveni 20 minūtes, līdz tēja kļuvusi tumši brūna.
3. Tēju izkāš caur sietiņu, lai nebūtu biezumu, izskalo katliņu un šķidrumu ielej atpakaļ katliņā.
4. Pievieno cukuru un, nepārtraukti maisot, uzvāra uz straujas uguns.
5. Masu lēni vāra uz mazas uguns, nepārtraukti maisot (vislabāk ar silikona karoti, jo pie metāla masa karamelizējas), līdz tā kļūst arvien biezāka.
6. Ja uguns būs pārāk liela, masa nebūs pareizā konsistencē. Reizēm cukura kvalitātes dēļ sīrups sāk karamelizēties. Tad pievieno nedaudz ūdens un medus, izkāš sīrupu, tādējādi atbrīvojot to no kristāliem, un turpina vārīt. Kopumā vārīšana ilgst aptuveni 35 minūtes.
7. Kad masa pavisam sabiezējusi un veido tādus kā diegus, karamele ir gatava. To pārbauda šādi: ņem ar karoti nedaudz masas, iegremdē aukstā ūdenī un pagaršo. Ja karamele līp pie zobiem, nepieciešams vēl mazliet pavārīt, savukārt, ja var pārkost, – sīrups ir labi savārījies.
8. Gatavo masu ar tējkaroti liek uz pergamenta vai cepampapīra, veidojot mazas konfektes. Kad tās atdzisušas un sastingušas, ietin mazos papīriņos (piemēram, sagriežot cepampapīru 8 x 8 cm kvadrātiņos) vai uzkaisa pūdercukuru, lai nesalīp. Glabā hermētiskā traukā.