Pagatavo karstvīnu pats! 7 burvīgas karstvīna receptes… pat ar olu 3
Karstvīns
Karstvīns ir dzēriens aukstajam gadalaikam, īpaši populārs mūsu platuma grādos. Būtībā karstvīns ir karsts dzēriens, ko parasti gatavo no sarkanvīna, pievienojot garšvielas, dažreiz arī cukuru un citus alkoholiskos dzērienus, augļu sulas utt. Kā jau visi alkoholiskie dzērieni, arī karstvīns ir lietojams tikai no 18 gadu vecuma!
Karstvīna likumi
Iesaka lietot sarkanvīnu, turklāt labāk sausu un nekādā gadījumā ne stiprinātos vīnus!
Karstvīna karsēšanai ieteicams izvēlēties nemetāla (izņemot sudraba) trauku.
Pagatavošanā svarīgi ir neļaut karstvīnam sasniegt 100 C temperatūru! Optimālā temperatūra ir 70 C. Būtībā karstvīns ir gatavs tad, kad pazūd sākotnēji esošā ielietā vīna “putas”.
Karstvīns ir dzerams karstā veidā. Lai neļautu tam pārāk ātri atdzist, dzēriens jāsalej augstos pokālos, vēlams caurspīdīgos, lai varētu izbaudīt arī krāsu.
Ja gatavojat vieglu karstvīnu, kura sastāvā iekļaujat arī ūdeni, tad ūdens iepriekš ir jāuzvāra un pēc tam nedaudz jāatdzesē. Turklāt – lai nesabojātu vīna garšu, ūdens jālej uzmanīgi, gar maliņu, nevis strauji uzkarsētā karstvīna šķidrumā.
Karstvīna idejas
Lai padarītu karstvīnu īpaši aromātisku, ir vērts pamēģināt ne tikai ierastās garšvielu kombinācijas (muskatrieksts, krustnagliņas, kanēlis, ingvers), bet pievienot arī dažas kardamona sēklas, anīsa sēklas, baziliku un pat smaržīgo piparu pārīti. Protams, ja pieejamas, interesantu noti var dot arī kadiķogas un mango gabaliņi. Aristokrātiski tumīgu piegaršu var sniegt arī žāvētas plūmes.
Lai padarītu karstvīnu atraktīvāku – jau karstajā šķidrumā var samest mazas vīnodziņas vai jebkuras citas saldētas ogas (piemēram, mellenes vai ķiršus). Vēl baudāmāk tas būs, ja ogās nebūs kauliņu. Tiesa, vīnogas ieteicams pirms ēšanas vismaz 15 minūtes izmērcēt sodas ūdenī, lai neēstu to, ar ko tās tiek apstrādātas.
Lai padarītu karstvīnu saldāku, neliekot cukuru vai saldinātājus, var lietot kādu no saldajām augļu sulām, piemēram, vīnogu sulu vai ananasu nektāru u. c. Tāpat saldumu piešķirs arī rozīnes.
Rotāšanai parasti izmanto tos augļus, kas jau ir ielikti karstvīnā, – citronu, apelsīnu, ābolu utt. Taču glāzi, kurā tiks liets karstvīns var pirms tam rotāt ar cukura maliņu: iemērc glāzes augšējo maliņu citrona sulā un tad cukurā. Karstvīnu lej uzmanīgi, lai lieki nesabojātu cukura maliņu, kas pretējā gadījumā ātri vien izkusīs.
Protams, karstvīna alkoholisko stiprumu var viegli regulēt, pat ja receptē ir noteiktas sastāvdaļas – piemēram, var neņemt tieši tik daudz vīna, cik norādīts, šķīdinot alkoholu ar ūdeni vai vislabāk ar sulām, jo, kā zināms, uzkarsēts vīns šķiet daudz stiprāks nekā atdzesētā stāvoklī. Turklāt neviens nav aizliedzis gatavot karstvīnu arī no bezalkoholiskā vīna, kas atrodas lielveikalos. Savukārt, ja vēlaties labi sasildīties un vēl vairāk ļauties karstā dzēriena visaptverošajam siltumam, var pievienot līdz 50 ml uz 750 ml vīna citu, stiprāku alkoholisko dzērienu, kas ir pa rokai. Parasti karstvīna kokteiļos izmanto konjaku, brendiju, džinu un liķierus.
Ja karstvīns ir kļuvis gluži ikdienišķs, to var atsvaidzināt ar “svētku versiju” – tāpat kā ir īru kafija ar “cepurīti”, arī karstvīnam var tādu uzbūvēt no cieti saputota putukrējuma. Un, ja uz šādas “cepurītes” uzkaisa vēl rīvētu citrona miziņu vai pievieno citrona miziņu un dažādas citas garšvielas topošajā putukrējumā, karstvīns var kļūt par pilnvērtīgu desertu.
Lasi tālāk un izvēlies savu kartsvīna recepti!