Ozolzīļu dzēriens jeb kafija kā sendienās. Kā to pagatavot? 9
Aiva Kalve, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
Zeme ozolzīļu pilna? Vācam un gatavojam kafiju kā sendienās! Pareizāk gan būtu to nosaukt par dzērienu.
Svaigi lasītas zīles atbrīvo no miziņas, pārgriež uz pusēm un novāra, vairākas reizes mainot ūdeni. Kad tās apžuvušas, sīki sagriež. Gabaliņus liek uz plāts un grauzdē cepeškrāsnī 160 °C, uzmanot, lai nepiedeg, tāpēc ik pa laikam apmaisa. Kad zīļu kripatiņas tumši brūnas, tās vēl karstas samaļ kafijas dzirnaviņās.
Uzvāra ūdeni (vienu glāzi – 250 ml), pieber tējkaroti ozolzīļu pulvera, mazliet pavāra, pieber kripatiņu sāls un nostādina. Pirms baudīšanas pievieno saldo krējumu (20 ml) un cukuru pēc garšas.