Omītes Anniņas kāpostu tīteņi, aizdarīti ar mīlestības piedevu 0
Lai gan kāpostu tīteņi šķiet gaužām vienkāršs ēdiens un tiek celts galdā daudzu latviešu mājās, omītes gatavotajiem piemīt īpaša burvība: tie, kuri pagaršo, pie viena nespēj apstāties.
Ilgi nevarēju saprast, kāds ir Anniņas pasakaini gardo, mīksto un sulīgo tīteņu noslēpums, jo sastāvdaļas ir tradicionālas. Laikam jau tas, ka viņa tos gatavo ar lielu mīlestību un sirsnību. Mīļš sveiciens, vecmāmiņ, un paldies par recepti!
Sastāvdaļas
* vidēja lieluma kāpostgalva
* 0,5 kg maltas cūkgaļas
* 3 saujas rīsu
* liels sīpols
* 4 daiviņas ķiploka
* sāls, smalkie pipari
Pagatavošana.
Uzvāra rīsus. Sarīvē sīpolu un ķiploka daiviņas. To visu iejauc maltajā gaļā. Pieliek vēl sāli un naža galu malto piparu. Pildījumam jābūt irdenam un vieglam.
Kāpostgalvai izgriež kacenu un liek vārīties ūdenī, kam piebērts sāls. Pa vienai ņem nost lapas un katrā tin iekšā pikucīti maltās gaļas masas. Tīteņus liek katliņā nelielā ūdens daudzumā un štovē, kamēr mīksti.
Pavāres piebilde
Sarkano kāpostu izmantoju tā atbilstīgās krāsas dēļ. Šis kāposts jāvāra ilgāk nekā parastais, turklāt saldskābā ūdenī, citādi iegūs netīkamu toni – kā zilo graudiņu šķīdumu. Pievieno sarkanvīna etiķi, cukuru un sāli, beigās pielej sarkanvīnu. Tā vietā var pievienot nedaudz upeņu ievārījuma – arī tad lapas kļūst koši sarkanas.
Tīteņu pildījumam der arī jēra, vistas vai tītara maltā gaļa. Rīsus pasniedzu atsevišķi.
Mērcei pagatavoju ziedkāpostu mērci. Svaigu ziedkāpostu sarīvē. Sviestā apcep sīpolu un ķiploku, pieliek rīvēto masu, pasutina. Pievieno saldo krējumu un sāli pēc garšas. Visu sablendē. Mērci pasniedz ar rīsiem un tīteņiem.