Olu deserts ar cigoriņiem un pašgatavotu musli 0
(4 porcijas)
SASTĀVDAĻAS
* 8 olu dzeltenumi
* 3 veselas olas
* 150 g cukura
* 600 g saldā krējuma
* 2 ēdamkarotes cigoriņu kafijas
* ēdamkarote medus
* 80 g brūnā cukura
* miežu un auzu pārslas, sukādes, rozīnes, rieksti un sēklas – muslim izmanto to, kas vairāk garšo
PAGATAVOŠANA
Olu dzeltenumus un trīs veselās olas sajauc ar cukuru. Katliņā lej saldo krējumu, pievieno cigoriņu kafijas pulveri un medu, uzvāra un ļauj virst pāris minūšu, kamēr ievelkas garša. Cigoriņi piešķir tīkamu rūgtenumu. Izkāš caur sietu. Vēl karstu lēni lej olu masā un vienlaikus maisa.
Gatavo brilē krēmu sapilda porciju traukos līdz pusei – var izmantot šādus stikla bundulīšus, kā redzams attēlā, vai krūzes, vai dziļākus deserta traukus. Cepeškrāsnī 110 grādu temperatūrā liek trauku ar ūdeni un ūdens peldē ievieto trauciņus – tā, lai ūdens sniegtos gandrīz līdz brilē krēma augšmalai, bet jālūko, lai ūdens neiekļūst trauciņā un neielīst krēma masā. Karsē stundu. (Šādā temperatūrā var likt arī karstumneizturīgus traukus.) Izņem no krāsns, atdzesē, laiciņu patur ledusskapī un uzber brūno cukuru.
Pannā ieber brūno cukuru un muslim paredzētās pārslas, karsē un maisa, grauzdē aptuveni četras minūtes. Samaisa ar sukādēm un riekstiem, uzber atdzisušajam desertam.
Pavāres piebilde
Mušļa vietā var likt biskvīta drumstalas – salauž gabaliņos tā dēvētos dāmu pirkstiņus, ko parasti izmanto tiramisu gatavošanai.
Virs mušļa vai cepumu kārtas var likt, piemēram, ļoti plāni grieztas ķirbja šķēles, kas kādu laiku turētas cukura sīrupā, kam pievienots Allažu ķimelis, var izmantot apelsīnu liķieri. Tas ir svaigs un kraukšķīgs papildinājums brilē krēmam.
Vasarā lieliski noder gabaliņos sagriezti augļi un ogas.
36,6 °C konsultante SVETLANA RIŠKOVA, viesnīcas Tallink Hotel Rīga restorāna Elements šefpavāre