Olīveļļa ieteicama sirdij 0
“Kura eļļa ieteicamāka sirds veselībai? Vai tiesa, ka linsēklu eļļa nav nemaz tik laba, kā agrāk apgalvoja?” ULDIS RĪGĀ
Kā stāsta Latvijas Universitātes profesors, Latvijas Kardioloģijas institūta kardiologs Gustavs Latkovskis, visvairāk pierādījumu ir par olīveļļas veselīgumu, tāpēc to ieteicams iekļaut uzturā kā galveno. Nelielā daudzumā ik pa laikam var lietot arī citas, izņemot palmu eļļu, kurā ir daudz piesātināto taukskābju.
Peļama nav daudzu iecienītā rapšu eļļa, taču tā var saturēt pesticīdus un nebūt ļoti kvalitatīva. Turklāt tā ir ķīmiski mazāk stabila nekā olīveļļa – vairāk jāsargā no gaismas un, to pārmērīgi karsējot, ātrāk var veidoties veselībai nevēlami produkti.
Linsēklās esošās taukvielas ir veselīgas, bet eļļa ir ļoti nestabila un, saskaroties ar gaisu, ātri oksidējas. Gustavs Latkovskis neiesaka to pirkt jau izspiestu pudelēs – tāpat kā samaltas linsēklas, ja nu vienīgi tās nav fasētas vakuumā. Pētījumi liecina, ka, ikdienā lietojot linsēklas, iespējams samazināt asinsspiedienu, taču svarīgi tās samalt tieši pirms izmantošanas.