Olas dzeltenuma 50 nokrāsas… Ko par olu vēsta tās dzeltenā vai pat oranžā krāsa? 0
Olas ir vērtīgs produkts mūsu ēdienkartē, taču noteikti jau esat pamanījuši, ka to dzeltenums mēdz būt tik dažāds – sākot no maigi dzeltena līdz pat koši oranžam. Un, protams, no tā krāsas var kaut ko secināt par konkrētajām olām un to, kādos apstākļos dzīvo vistas, kas tās dējušas, vēsta portāls Kukksi.de.
Olas ikdienā patērējam tiešām daudzos veidos – gan vienkārši ceptas vai vārītas, gan omletē, dažādos desertos, kūkās utt. Dzeltenuma krāsu gan vislabāk var novērtēt tieši ceptai vai vārītai olai.
Taču tieši olas dzeltenums ļauj novērtēt, vai tās ir dējušas, kā tagad saka, laimīgas vistas, kas nav iesprostotas šauros krātiņos.
Ja vistas ikdienā varojas ar svaigu, zaļu barību, ja tās tiek laistas ārā (ja to pieļauj gadalaiks), tad dzeltenums ir tumši dzeltens un pat oranžs. Tiesa gan, reizēm tas var būt arī maldinoši, jo daži audzētāji vistu barībai pievieno krāsvielas, tādējādi dzeltenums mākslīgi iegūst košāku nokrāsu. Tas gan ir kategoriski aizliegts bioloģiski audzētajām olām.
Jāatzīmē, ka dzeltenuma krāsa gan var mainīties arī atkarībā no gadalaika. Bioloģiski audzētiem dzīvniekiem dabīgi ziemas mēnešos dzeltenums kļūst gaišāks, jo putni, visticamāk, mazāk tiek ārā, viņiem nav pieejama zaļa zāle, tāpēc ir normāli, ka ziemā nevarēsiet nopirkt olas ar košiem dzeltenumiem.