Olas baltuma un siena cepums ar avenēm – īstiem gardēžiem 0
Šefpavāra Dzintara Kristovska jaunradīta ēdiena recepte.
Sastāvdaļas
• Olas
• Siens
• Cukurs
• Saldētas avenes
• Aveņu ievārījums
• Aveņu sorbets
• Rapšu eļļa
• Estragons
Pagatavošana.
No siena gatavo koncentrētu novārījumu. Ņem divas daļas cukura, vienu daļu novārījuma un vāra sīrupu. Izlej uz silikona pamatnes, atdzesē un saberž cukurā. To izmanto bezē gatavošanai. Olu baltumam pieber šķipsnu sāls un saputo vidēji stingrās putās, tad pamazām pievieno no siena sīrupa iegūto cukuru. Cepeškrāsni uzkarsē līdz +100 °C. Pannā ieklāj cepampapīru un ar karoti liek uz plāts vidēji lielas putu pikas. Ievieto krāsnī un cep (kaltē) +120 ºC aptuveni pusotras stundas.
No avenēm gatavo sorbetu. Vispirms no estragona novārījuma un cukura (proporcija 1 : 1) vāra sīrupu. To atdzesē. Avenes liek blenderī, pielej nedaudz ūdens un sablendē viendabīgā masā. Izkāš caur sietiņu, tad ogu masu sajauc ar cukura sīrupu proporcijā 2 : 1 (piemēram, 400 ml ogu un 200 ml cukura sīrupa). Trauku ar sorbetu patur vienu stundu saldētavā. Pēc tam izņem, ar dakšiņu samaisa un liek atpakaļ uz pāris stundām. Tad sorbetu salauž gabalos, liek mikserī un samaļ gludā masā. Pēc tam ievieto saldējuma konteinerā un ievieto ledusskapī uz vēl vienu stundu.
Bezē pārlauž uz pusēm, viducī liek aveņu sorbetu, aveņu ievārījumu un arī saldētas avenes. Lai bagātinātu deserta garšu, apkārt bezē velk estragona eļļas apli. Lai pagatavotu šo eļļu, lielu daudzumu estragona sablendē ar rapšu eļļu un notecina caur papīra filtru.