Foto – Shutterstock

Okra jeb dāmu pirkstiņi: kādus ēdienus no tās var pagatavot 0

Vēlamies uzzināt, kādus ēdienus var gatavot no Āfrikas izcelsmes dārzeņa bāmijas jeb okras pākstīm. GITA UN AIRA

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
VIDEO. Parastā tauta nesaprot augsto mākslu? Šoreiz ir par traku! Kristians Brekte pamatīgi satracinājis latviešus
Lasīt citas ziņas

Okra ir dārzenis, kas pēc formas un krāsas nedaudz atgādina zaļo čili piparu. Tas ir iegarens, pūkainu virsu, ar daudz mazām dzeltenīgi baltām sēkliņām iekšpusē. Okrai ir daudz nosaukumu, to dēvē arī par bāmiju, gumbo un dāmu pirkstiņiem. Bāmija labi aug arī Latvijā, īpaši saulainā vietā aizvējā vai siltumnīcā. Tā jānovāc, kamēr vēl nav nobriedusi, tad pākstis ir mīkstas un maigas. Vēlāk tām ir izteiktas šķiedras, sēklas kļūst melnas un cietas. Šo dārzeni var nopirkt arī lielveikalos svaigā veidā un konservētu sālsūdenī.

Bāmijai ir kāda īpatnība – termiskā apstrādē baltās sēklas uzvedas tāpat kā linsēklas, proti, veido gļotainu šķidrumu, sabiezinot ēdienu, kam pievienotas. To var izmantot zupām un mērcēm, lai padarītu tās tumīgākas. Ja šāda mazliet gļotaina, tumīga konsistence nepatīk, ir paņēmieni, kā nomākt okras dabu. Pirmais – sagrieztās pākstītes blanšēt verdošā un pēc tam strauji atdzesēt aukstā ūdenī, kam pievienoti ledusgabaliņi. Otrs – ēdienam pielikt kādu skābinātāju, piemēram, tomātus, citrona vai cidoniju sulu, etiķi vai citronskābi. Ir vēl trešais risinājums – gatavot okras pākstis veselas, piemēram, sutinot, apcepot garšvielu maisījumā un pārlejot ar mērci – ja sēkliņas nesaskaras ar šķidrumu, tās nesaglumē.

UZZIŅA

CITI ŠOBRĪD LASA

• Okru var marinēt kā gurķus, grilēt, gatavot kopā ar citiem dārzeņiem zupā vai apcept vokpannā, no tās iznāk gards lečo.

• Bāmija labi sader ar garnelēm un tomātiem.

• Šo dārzeni var ēst arī svaigā veidā kopā ar kādu pikantu mērcīti, galvenais, lai tas nav pārgatavojies.

Dažas receptes, kurās izmantota okra

Okras rullīši ar bekonu

Karijs ar okru – ideāli garšo ar rīsiem

Fritēta okra. Garšos ar mārrutku–majonēzes mērcīti

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.