Okra jeb dāmu pirkstiņi: kādus ēdienus no tās var pagatavot 0
Vēlamies uzzināt, kādus ēdienus var gatavot no Āfrikas izcelsmes dārzeņa bāmijas jeb okras pākstīm. GITA UN AIRA
Okra ir dārzenis, kas pēc formas un krāsas nedaudz atgādina zaļo čili piparu. Tas ir iegarens, pūkainu virsu, ar daudz mazām dzeltenīgi baltām sēkliņām iekšpusē. Okrai ir daudz nosaukumu, to dēvē arī par bāmiju, gumbo un dāmu pirkstiņiem. Bāmija labi aug arī Latvijā, īpaši saulainā vietā aizvējā vai siltumnīcā. Tā jānovāc, kamēr vēl nav nobriedusi, tad pākstis ir mīkstas un maigas. Vēlāk tām ir izteiktas šķiedras, sēklas kļūst melnas un cietas. Šo dārzeni var nopirkt arī lielveikalos svaigā veidā un konservētu sālsūdenī.
Bāmijai ir kāda īpatnība – termiskā apstrādē baltās sēklas uzvedas tāpat kā linsēklas, proti, veido gļotainu šķidrumu, sabiezinot ēdienu, kam pievienotas. To var izmantot zupām un mērcēm, lai padarītu tās tumīgākas. Ja šāda mazliet gļotaina, tumīga konsistence nepatīk, ir paņēmieni, kā nomākt okras dabu. Pirmais – sagrieztās pākstītes blanšēt verdošā un pēc tam strauji atdzesēt aukstā ūdenī, kam pievienoti ledusgabaliņi. Otrs – ēdienam pielikt kādu skābinātāju, piemēram, tomātus, citrona vai cidoniju sulu, etiķi vai citronskābi. Ir vēl trešais risinājums – gatavot okras pākstis veselas, piemēram, sutinot, apcepot garšvielu maisījumā un pārlejot ar mērci – ja sēkliņas nesaskaras ar šķidrumu, tās nesaglumē.
UZZIŅA
• Okru var marinēt kā gurķus, grilēt, gatavot kopā ar citiem dārzeņiem zupā vai apcept vokpannā, no tās iznāk gards lečo.
• Bāmija labi sader ar garnelēm un tomātiem.
• Šo dārzeni var ēst arī svaigā veidā kopā ar kādu pikantu mērcīti, galvenais, lai tas nav pārgatavojies.
Dažas receptes, kurās izmantota okra
Karijs ar okru – ideāli garšo ar rīsiem
Fritēta okra. Garšos ar mārrutku–majonēzes mērcīti