Ogu malks mundrai dienai 0
Sastāvdaļas
• litrs kefīra (der arī paniņas vai tīrkultūra)
• 120 g saldētu brūkleņu
• 80 g ķirbju sēklu
• 120 g medus
• 80 g rupjmaizes ar graudiem (pilngraudu, bez pievienotiem kviešu miltiem, piemēram, Lāču, Ķelmēnu vai Svētes rupjmaize)
• 20 g baltās šokolādes (var arī nebūt)
• piparmētras zariņš
Pagatavošana.
Rupjmaizi sagriež ļoti plānās šķēlītēs un cepeškrāsnī viegli apgrauzdē. Lielā glāzē ielej kefīru, iemaisa medu, ieber apmēram divas ēdamkarotes brūkleņu (neatsaldē, tad dzēriens neiekrāsojas) un ķirbju sēkliņas. Grauzdētās rupjmaizes šķēlītes salauž palielos gabalos un arī ieliek dzērienā. Ja vēlas, iekaisa rīvētu balto šokolādi. Uzliek piparmētras lapiņas.
Pavāru piebilde
Ar tīrkultūru dzēriens ir biezāks. Brūkleņu vietā var izmantot dzērvenes, zemenes gan nederēs – dzēriens būs pārāk salds. Tā paša iemesla dēļ piemērots nav arī saldinātais jogurts.
Ja vēlas, lai rupjmaizīte būtu vēl kraukšķīga, gabaliņus kefīrā ieliek pirms pašas pasniegšanas. Ja dzēriens kādu brīdi pastāvēs, būs tumīgs.
Recepti piedāvā Maija un Jānis Kairi