Oga ar superspējām – godži! Kā tās uzlabo veselību? 0
Laimes, 1000 slimību izārstējošas un mūžīgās jaunības – godži ogām katrā kultūrā piedēvētas teju savas superspējas. Bet kas patiesībā atrodas mazajās sarkanajās odziņās un kā to lietošana uzlabo cilvēka veselību?
Godži ogas satur 19 aminoskābju, taukskābes Omega 3,6,9, B grupas vitamīnus B1, B2, B6, B12, niacīnu, milzīgu antioksidantu jaudu, vitamīnus C, E un 5 bioaktīvus karotinoīdus, kas palielina šūnu aizsardzību pret brīvajiem radikāļiem, raksta medicine.lv.
Betaīnu saturs ogās novērš asinsvadu bojājumus, uzlabo atmiņu un iegaumēšanu. Godži ogas satur 4 unikālus polisaharīdus – LBP 1-4, kas dabā ir sastopami tikai šajās ogās. Tiem ir spēcīgas pretvīrusu īpašības, veicina smagu metālu un radionuklīdus atdalīšanos, ir būtiski, lai novērstu kuņģa-zarnu trakta un vielmaiņas traucējumus.
Godži ogās ir germānijs, kas slavens ar savām pretvēža īpašībām, dzelzs, kalcijs, selēns, magnijs un 21 mikroelementi. To vienlaicīga lietošana uzlabo garīgās spējas, normalizē kaulu un smadzeņu struktūru, ietekmē asinsrades sistēmu un organisma atjaunošanos.
Savukārt TV24 raidījumā “Ēdiens kā zāles” uztura speciāliste Santa Sibule izceļ vēl pāris ogu pozitīvās īpašības, ne tikai veselībai, bet arī skaistumam. “Viena no labākajām īpašībām – tajās atrodams Beta karotīns – tā ir aktīvā auga vielas, kas cilvēkam nodrošina gan labu redzi, gan uzlabo ādas veselību. Šīs ogas pazīstamas arī ar savu lielo antioksidantu daudzumu, tieši zeaksantīnu, kas atbild par acu veselību!”