Olas Benedikta gaumē 1
4 personām
Sastāvdaļas
Holandes mērcei:
4 olu dzeltenumi
2 ēd. k. citrona sulas
2 šķipsniņas sāls
300 g kausēta sviesta
Baltie pipari
Olām:
8 šķēles labas baltmaizes vai 4 angļu mafini
8 olas
4 melnās olīvas
Mērces pagatavošana:
Mazā katliņā sakuļ olu dzeltenumus ar 1 ēd. k. citrona sulas. Pievieno sāli un saputo līdz krēmveida konsistencei. Katliņu liek uz ļoti mazas uguns un turpina maisīt, līdz mērce sabiezē. Noņem no liesmas un, visu laiku kuļot, tievā strūkliņā iemaisa sviestu. Pievieno piparus un vēl citrona sulu pēc garšas. Kamēr gatavo olas, ieliek mērci ūdens peldē.
Olu pagatavošana:
Apgrauzdē maizi vai angļu mafinus, pārgrieztus uz pusi. Uzkarsē šķiņķi. Ūdens peldē izvāra 8 olas. Verdošam ūdenim piepilina etiķi. Olu pārsit, ieliek šķīvītī vai lielā karotē un ieslidina ūdenī, kuru ātri apmaisa, lai izveidotos virpulis. Ola ātri sarecēs, un to vāra 1 minūti, lai baltums būtu samērā stingrs un dzeltenums mīksts. Uz četriem sakarsētiem šķīvjiem uzliek mafinus vai maizi. Uz maizes liek šķiņķa šķēli, tai pa virsu olu. Pārlej ar mērci un izrotā ar uz pusēm pārgrieztu melno olīvu.