Koba salāti jeb Kalifornijas rasols 1
Būtu interesanti uzzināt, kā tapa latviešu rasols. Varbūt līdzīgi, no pārpalikušiem produktiem? Jeb kā raksta vecās pavārgrāmatās: “Ja tev mājās nekā nav, aizej uz pagrabu, paņem cepeti…”
Koba salāti ir ļoti garšīgs un sātīgs ēdiens. To parasti pasniedz pusdienās, un ar to pilnīgi pietiek, lai paēstu.
Sastāvdaļas
Salātiem:
200 g kūpinātas vai vārītas tītara gaļas, var izmantot arī cepeti vai vistas gaļu
2 avokado
100 g kubiciņos sagriezta Rokforas siera
150 g apcepta, sasmalcināta bekona
2 tomāti
4 cieti vārītas olas
Liela sauja saplucinātu kraukšķīgu salātu vai 1 paka salātu maisījuma
Saišķītis loku
Mērcei:
200 ml olīveļļas
2 ēd. k. balzametiķa
50 g smalki sadrupināta Rokforas siera
1 izspiesta ķiploku daiviņa
½ tējk. piecu piparu maisījuma, sāls
1 tējk. sinepju
1 tējk. Vusteras mērces
Pagatavošana
Gatavo mērci: bļodiņā sakuļ etiķi, sinepes, ķiplokus, Vusteras mērci, sāli un piparus. Ar dakšiņu saspaida sieru, pievieno bļodiņā. Pakāpeniski pielej eļļu, visu laiku kuļot.
Salāti: visas sastāvdaļas, izņemot salātus, sagriež mazos kubiciņos. Visu rūpīgi samaisa un pārlej ar mērci. Samaisa un servē uz salātu lapām.
Slavenajā restorānā “Brown Derby” visas sastāvdaļas, saliktas uz šķīvja vai paplātes, viesmīlis atved uz ratiņiem pie klienta galda. Salāti tiek samaisīti lielā bļodā viesu acu priekšā un tad teatrāli pasniegti.