“Mārupes desu darbnīcas” stāsts 1
Jānis mani ved ekskursijā pa “Mārupes desu darbnīcu”. Pirmā vieta, kuru man parāda, ir gaļas sadales darbnīca. Redzu tik “skaistu” cūkgaļu, ka gribas tūlīt vārīt galertu. To es daru vismaz divas reizes gadā, Ziemassvētkos un Lieldienās, un ar lielu prieku. Iesaku visiem pamēģināt. Protams, jābūt labai gaļai.
Kāda gaļa tiek izmantota jūsu produkcijas ražošanā, un no kurienes tā nāk?
Mēs iepērkam augstas kvalitātes cūkgaļu no pieredzējušiem Latvijas cūku audzētājiem SIA “Ancers”. Viņu cūku audzētava veidojusies uz kādreizējās zinātniski pētnieciskās saimniecības “Krimulda” bāzes, bet šobrīd uzņēmumam ir divi cūku audzēšanas kompleksi – viens Krimuldas pagastā, kur audzē sivēnmātes, bet otrs – Salaspilī, kur audzē bekonus. Kopumā SIA “Ancers” ir liels ganāmpulks – ap 11 tūkstošiem cūku. Svarīgi arī tas, ka uzņēmumam ir savs barības cehs, kur pēc pašu izstrādātas receptūras tiek gatavota barība cūkām. Tai izmanto miežus, kviešus, rapsi un citus Latvijā audzētus graudaugus. Šis uzņēmums savu produkciju arī eksportē.
Ko jūs ražojat un piedāvājat Latvijas iedzīvotājiem?
Kā jūs redzat, te ir gaļa, visādos “griezumos”, jo mēs ražojam daudz dažādus izstrādājumus.
Šo produktu līniju ražojam ar nosaukumu “Mārupes desu darbnīca”, tāpēc, iespējams, varētu domāt, ka gatavojam tikai desas. Tomēr, lai arī mūsu desas ir izcilas, mums ir arī citi gaļas izstrādājumi, sākot ar kūpinātu karbonādi, kūpinātu cauraugušu cūkgaļas krūtiņu un beidzot ar viegli kūpinātu tītara fileju. Protams, kā jau varētu paredzēt, desu sortiments ir visai plašs: Doktora desa “Ekstra”, piena desa “Ekstra”, Mednieku desiņas, Muižnieku desa, sardeles “Ekstra”, cīsiņi “Bērniem”. Nākotnē plānojam savu piedāvājumu paplašināt ar vēl vairākiem jauniem produktiem.
Tad ejam paskatīties, kā tas viss top!
Ieejam desu darbnīcā. Beidzot man ir iespēja redzēt, kā top desas. Kā pirmo darbnīcā ievēroju milzīgu gaļas maļamo mašīnu. Būtībā tādu, kāda man ir mājās, tikai 100 reizes lielāku. Tajā tiek malta gaļa.
Te var vērot, kā top gan bērnu cīsiņi, gan desas, kas pēc tam tiks kūpinātas. Kad gaļa ir samalta, tā tiek sablenderēta kuterī, pievienojot ledu, garšvielas un citas piedevas. Ledus tiek pielikts, lai gaļu atdzesētu. Protams, tas izkūst maisīšanas procesā. Masa tiek “saputota” un tad ievadīta dabiskā apvalkā – zarnās, izveidojot desas, cīsiņus vai sardeles. Vispirms tiek piepildīta visa garā zarna, bet pēc tam ar veiklām rokas kustībām, griežot uz riņķi, izveido, piemēram, mazos cīsiņus.
Šo procesu arī piedzīvoju, pati pildu cūku zarnas ar desu masu un mēģinu noformēt desas. Nav viegli… Kārtējo reizi varu apliecināt, ka ir tik ļoti daudz darbu un profesiju, kurās patiešām ir “jāpiešaujas”.
Kas ir šīs mazās desiņas, kas tiek veidotas pa pāriem?
Tās ir īpašas desiņas jeb cīsiņi bērniem. Tie, sasieti pa diviem kopā, izveido tādu kā smaidiņu. Bērniem patīk. Cīsiņiem ir dabisks, ēdams apvalks. Šiem cīsiņiem tiek pievienots arī mazāks sāls daudzums nekā tiem, kas ir domāti pieaugušajiem.
Cik procenti no desu izejvielām ir gaļa un cik – citas piedevas?
Esam lepni par to, ka mūsu desām ir labs sastāvs. “Mārupes desu darbnīcas” desās ir līdz 80% gaļas.
No desu darbnīcas ejam tālāk uz kūpināšanas nodaļu. Tur vēroju dažādus produktus, un man atļauj uzlikt etiķetes. Cik jauki redzēt, kā no kūpinātavas iznāk nupat apdūmota, smaržīga gaļiņa.
Ar ko jūsu ražotie produkti ir labāki par citiem?
Mēs izmantojam tikai augstas kvalitātes, dabiskus produktus. Neliekam ne garšas pastiprinātājus, ne krāsvielas, ne soju, kas, kā zināms, visbiežāk ir ģenētiski modificēts produkts.
To nu gan mēs Latvijā nevēlamies. Man ir prieks, ka Latvija ir atteikusies no ģenētiski modificētiem produktiem.
Kādi ir jūsu plāni nākotnei?
Jūs vienā brīdī mūs nosaucāt par “Mārupes desu fabriku”, un tas arī ir mūsu plāns nākotnei – augt plašumā un lielumā, lai no “darbnīcas” kļūtu par “fabriku”. Mūsu zīmols vēl nav pazīstams visā Latvijā, bet mēs strādājam pie tā, lai tas būtu. Plānojam paplašināt sortimentu un iekļaut liellopu gaļas produktus. Bet sāksim mēs ar iekārtu modernizāciju un telpu paplašināšanu. Tas nozīmē, ka būs jāpiesaista investīcijas un jāizmanto Eiropas attīstības fondi.
Vēlāk, pie galda, mums pievienojas arī firmas īpašnieki Aija Pikse un viņas dēls Māris. Tāpēc man ir iespēja uzzināt, ka Māris ir iesaistījies ģimenes biznesā un pašreiz studē Latvijas Lauksaimniecības akadēmijā pārtikas tehnoloģiju un Rīgas Tehniskajā universitātē – vadības zinātni, jo ar laiku būs jāvada uzņēmums. Man ir liels prieks par jauno paaudzi Latvijas uzņēmumos, kura turpinās lielo darbu un tradīcijas. Ir skaidrs, ka Mārupes garša augs un zels. To tad arī novēlu!
“Mārupes desu darbnīcas” garša
Šī bija pirmā reize, kad ciemojāmies pie gaļas ražotāja. Man bija prieks izvēlēties tik ēstgribu rosinošus gaļas izstrādājumus receptēm, kuras biju ieplānojusi jau pirms vairākām nedēļām, kad uzzināju, ka beidzot “Latvijas gardākajos stāstos” būs arī gaļa.