Novembrim piestāv bietes! Noderīgi knifiņi to gatavošanai 0
Galda biete ir spēcīga sakne. Tās piesātinātā sarkanā krāsa sasaucas ar mūsu karogu, tāpēc lieliski iederas valsts svētku nedēļā. Bez bietēm nav iedomājama arī vasara, kad rozā aukstā zupa top par vienu no galvenajiem ēdieniem.
Marinētas bietes (ja sagrieztas ar robaino nazi) ir nostalģiska uzkoda, jo agrāk bez tām neiztika neviena svētku maltīte. Un kur vēl siļķe kažokā vai mazkaloriju uztura cienītāju vinegrets!
Šis dārzenis ļaujas dažādām improvizācijām: sakni var cept, var vārīt, likt salātos un cepumos. Bietei var atrast jaunas garšas, to pievienojot arī biezzupās, salātos, sautējumos un sacepumos.
Biešu gatavošanas knifiņi
• Pirms vārīšanas bieti nav ieteicams mizot, tai nenogriež saknes astīti un pieri, kur norautas lapas. To noberž ar suku un liek verdošā ūdenī, kam piepilinātas dažas lāses augu eļļas. Nav ieteicams ūdenim pievienot sāli, jo tad biešu garša pasliktinās.
Vārīšanai jāizvēlas piemērots trauks, kurā pēc iespējas mazāk telpas paliek gaisam. Lai samazinātu vitamīnu zudumu, bietes jāvāra slēgtā traukā. Biete atkarībā no lieluma vārās 40–50 minūtes. Tās gatavību pārbauda, iedurot saknē nazi. Ja tā no naža nokrīt – tātad mīksta.
• Ja vāra bieti vai biešu zupu, nekādā gadījumā nepievieno etiķi, jo tas aizkavē vārīšanās procesu.
• Bietes var cept cepeškrāsnī uz restēm – tās būs ar izteiktāku garšu un smaržu.
• Garšīgas bietes izdodas, ja tās cep folijā ar olīveļļu un timiāna zariņu.
• Biete cepeškrāsnī cepas aptuveni 45 minūtes (atkarībā no bietes lieluma).
• Bietes var cept bez folijas. Tās sagriež šķēlēs, apslaka ar olīveļļu.
• Ja, vārot zupu, pievieno marinētas bietes no burciņas, kartupeļi vairs nevārās un paliek cieti, jo etiķis neļauj tiem izvārīties.
• Svaigas bietes vislabāk garšo, ja ir sagrieztas plānās, gandrīz caurspīdīgās šķēlītēs.
• Biešu sula noder kā krāsviela – ar to var iekrāsot pastu, cepumus, kēksus un lasi (bietes sarīvē, pievieno ķiplokus, ķimenes, sāli un cukuru; masu apliek laša gabaliņam, ietin pārtikas plēvē un noliek uz pāris stundām sārtoties).
• Var arī bietes savārīt kopā ar dažādām ogām (aronijas, dzērvenes, brūklenes) un cukuru, tā iegūstot ievārījumu, kas piestāvēs pie gaļas ēdieniem, sieriem.
• Bietes garšo kopā ar medījumu, jēra gaļu, mazsālītām un kūpinātām zivīm, kazas un mīkstajiem sieriem.
• Tās sader ar āboliem, ķimenēm, valriekstiem, apelsīniem un rupjmaizi.