Trīs ēdieni Latvijas svētku noskaņās: uzkoda, siltie un aukstie salāti 8
Sarkanbaltā uzkoda
• vārītas bietes
• mīkstais siers
• olīveļļa
• balzametiķis
• malti melnie pipari
• baziliks vai kāds cits zaļums
Sarkans pie balta, sarkans pie balta – un rezultātā sanāk gardais biešu un siera tornītis. Vārītās bietes sagriež pabiezās ripiņās vai kvadrātos. Tāpat sagriež sieru. Kārto pamīšus līdz pat trim reizēm atkārtojot.
Sasprauž ar irbulīti. Apkaisa ar svaigi maltiem melnajiem pipariem. Nedaudz apslaka ar olīveļļu un balzametiķi. Biešu un siera uzkodu dekorē ar bazilika vai kāda cita garšauga lapiņām.
Svaigumu uzkodai piešķirs lāse svaigas citrona sulas.
Biešu salāti ar valriekstiem
• 2 ceptas bietes
• fetas siers
• ķiploks
• olīveļļa
• ķirbja sēkliņas
• valrieksti
• sauja spinātu (rukolas vai kādu citu salātu)
Bietes izcep folijā (garša būs izteiksmīgāka), atdzesē un sagriež plānās šķēlītēs. Fetu sagriež kubiņos. Ķiploku izspiež ķiploku spiedē.
Uz šķīvja izliek salātus, biešu ripiņas, fetas sieru, uzslaka olīveļļu, kas sajaukta ar saspiesto ķiploku. Uzkaisa ķirbja sēkliņas un rupji sasmalcinātus valriekstus
Salātiem lieliski piestāvēs kazas siers. Var mazliet piepilināt ķirbju eļļu.
Siltie biešu salāti ar turku zirņiem
• 100 g konservētu turku zirņu
• 2 vidējas bietes
• 8 kaltēti tomāti
• 3 ķiploka daiviņas
• 50 g siera (fetas vai ar pelējumu)
• sviests
• sāls, pipari
Cepeškrāsnī izcep folijā ietītas bietes (45–60 minūtes atkarībā no biešu lieluma). Turpat cep arī nelobītas ķiploka daivas (30 minūtes). Izņem no krāsns, nomizo. Bietes sagriež kubiņos, ķiploku saspiež.
Pannā izkausē sviestu, liek konservētos (vai vārītos) turku zirņus un apcep dažas minūtes. Pievieno sīkāk sagrieztus kaltētos tomātus, bietes un ķiplokus, samaisa. Pēc garšas pieber sāli un piparus.
Pasniedzot salātiem uzdrupina pikantu zilo sieru, kazas sieru vai fetu. Salātiem piestāvēs rupji sakapāts baziliks, pētersīļi vai citi zaļumi.