Notiks bezmaksas lekcija uzturu zīdīšanas laikā – bez pārspīlējumiem 1
Vai, barojot bērnu ar krūti, man jāēd vairāk? Vai no neveselīga ēdiena piens kļūst sliktāks? Vai drīkstu dzert tēju un kafiju? Šie un citi jautājumi nodarbina jauno māmiņu prātus, domājot par savu uzturu mazuļa zīdīšanas laikā. Mammu sirdsmieram īsumā atbildes ieskicē uztura speciāliste Liene Sondore.
Būtiskākais bērna zīdīšanas laikā ir mammas emocionālais stāvoklis, pilnvērtīgs miegs, veselīgs, sabalansēts uzturs un pietiekams uzņemtā šķidruma daudzums. Tā kā jaunās māmiņas dienas ritms sākumā pilnībā jāpakārto mazulim, tad galvenais pamatprincips ir veidot sabalansētu ēdienkarti, kas sniedz enerģiju. Uztura speciāliste ieteic ņemt vērā tos pašus ēšanas principus, kas ievēroti jau grūtniecības laikā, – dienā trīs pilnvērtīgas pamatēdienreizes, kā arī jāieplāno uzkodas.
Kaloriju skaita ziņā tās būtu papildu 500 kcal dienā Tas nozīmē, ka vajadzētu uzņemt nedaudz vairāk olbaltumvielu, skābpiena produktus, biezpienu, sieru, gaļu, katrā ēdienreizē padomāt par kvalitatīviem pilngraudu produktiem.
Māmiņas šķīvī ¼ jāatvēl olbaltumvielām, ¼ ogļhidrātiem un ½ saknēm.
Veģetārietēm uzturā noteikti jāiekļauj pākšaugi, rieksti (ja nav alerģijas), bioloģiski audzēta soja. Tāpat ieteicami pilngraudu produkti – griķi, prosa, kartupeļi, kvinoja, amerands, u.c.
No kā jāizvairās? Barojošas māmiņas noteikti nedrīkst lietot alkoholu, smēķēt un lietot narkotiskas vielas.
Ar piesardzību jāizturas pret ēdieniem ar spēcīgākām garšām – asiem, kā arī sīviem ēdieniem, piemēram, redīsiem, rutkiem, ķiplokiem, selerijām, čili un citiem produktiem, kas ar savām ēteriskajām eļļām un specifisko garšu var ietekmēt mātes piena garšu. Ja kādam no vecākiem vai tuviniekiem ir alerģija pret noteiktiem produktiem, jābūt piesardzīgiem arī pret tiem. Ogu laikā piesardzība jāievēro arī ar ogām – tās jāsāk lietot pamazām, un jāvēro bērna reakcija dažas stundas pēc barošanas (vai kļūst gražīgs, parādījušies izsitumi uz ādas, izmaiņas vēdera izejā).