Notievēt, ēdot ārpus mājas. Kas labāks – salāti ar eļļu vai krējumu? Atbild Alise Kindzule 0
“Kā veiksmīgi izvēlēties ēdienu ārpus mājas, lai mazinātu svaru? Kas labāks – salāti ar krējumu vai ar eļļu, ja tai pievienots etiķis (ko etiķis dara?)? Draudzenei izdevās notievēt, pārsvarā ēdot ārpus mājas.” Tādu jautājumu uztura speciālistei, uztura skolas vadītājai Alisei Kindzulei iesūtījusi lasītāja Zane.
Pozitīvi, ka mūsdienās šīs izvēles ir iespējams veikt tiešām veselīgas, jo gandrīz katra ēdināšanas vieta nu jau cenšas piedomāt pie veselīgākām opcijām tiem, kam tas ir īpaši būtiski.
Ēdot ārpus mājas ieteiktu pievērst uzmanību tam, lai ēdienreize būtu sabalansēta.
Pusi no šķīvja aizņemtu dārzeņi, bet viena ceturtā daļa gaļa vai zivis un graudaugi (griķi, rīsi, makaroni, kartupeļi, kvinoja, bulgurs, grūbas utt.).
Otra būtiskākā lieta ir izvērtēt ēdiena pagatavošanas tehnoloģiju, izvēloties maksimāli saudzīgas pagatavošanas tehnoloģijas – sautēts, tvaicēts, vārīts produkts.
Ēdiena uzturvērtību var sabojāt arī klāt pievienotās mērces vai uz produkta esošās “cepurītes”, bez kurām noteikti varam iztikt. Tas var dubultot produkta uzturvērtību.
Savukārt, izvēloties dārzeņu – salātu daļu, iesaku izvēlēties uz eļļas bāzes gatavotos salātus. Ja salātiem ir pievienots vīnogu/ābolu vai kāds cits etiķis, tas noteikti nav nekas slikts.
Gluži otrādi, tas, pievienots mērenās devās, aktivizēs vielmaiņu. Varam palūgt, lai salātus apkaisa ar kādām sēkliņām, tā padarot tos vēl baudāmākus.