Nosmelt vai nenosmelt buljonam putas? 0
Pavārmākslas gudrības tiek nodotas no paaudzes paaudzē, tostarp arī pamācība, ka, vārot buljonu, noteikti ir jānosmeļ putas. Bet kādēļ? Atbilžu variantu ir daudz – daži apgalvo, ka tajās koncentrējas gaļas kaitīgās atliekvielas, citi – ka putas ir antibiotiku un netīrumu atliekas. Taču, izrādās, putas ir ūdenī vai sālsūdenī šķīstošās olbaltumvielas, pilnīgi nekaitīgas. Tad kādēļ tās jānosmeļ?
Kādēļ jānosmeļ putas?
Atbilde ir gaužām vienkārša – lai izdotos caurspīdīgs buljons. Pat vārot boršču, tas izskatīsies nepievilcīgs, ja tajā peldēs putu veidotas pelēcīgas plēksnes, turklāt nāksies pielikt vairāk pūļu, beržot kastroli, jo pelēkās olbaltumvielas būs cieši pieķepušas pie tā sāniem.
Putu nosmelšanai vislabāk būs piemērota speciāla karote ar caurumiņiem, kuri ļaus buljonam iztecēt cauri, bet putas paliks karotes virspusē. Vēl ir ieteikums zupai pievienot sīpollokus. Olbaltumvielas pielips pie tiem un neradīs estētiski neglītu skatu. Tāpat palīdzēs apcepts sīpols un burkāns, bet tādējādi jārēķinās ar papildu kalorijām.
Vairāki eksperti uzskata, ka tomēr labāk noliet visu pirmo buljonu, kurā vārījusies gaļa, lai atbrīvotos no iespējamajiem antibiotiku atlikumiem, īpaši, ja tā ir vistas gaļa, kas nav audzēta lauku saimniecībā. Šādi vārīts buljons saturēs arī mazāk kaloriju.