Noskaidrotas tomātu šķirnes, kas ir visveselīgākās un ražo visilgāk: tās apzīmē ar vienu burtu 12
Irina Šteinberga, “Praktiskais latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.
Siltumnīcā tomāti vēl ražo pilnā sparā, tādēļ tos turpina regulāri piebarot. Tiem jādod mēslojums, kas paredzēts augiem augļu fāzē. Kopā ar laistāmo ūdeni der gan šķidrie, gan ūdenī šķīstošie minerālmēsli. Ar lielu slāpekļa daudzumu, kāds ir vircūdeņos, tagad vairs nevajadzētu aizrauties, jo augam jābriedē augļi, nevis jāveido zaļā masa.
Garajiem augiem siltumnīcā ir laiks noliekt vai nogriezt galotnes, lai tomāts vairāk domā par esošo augļu kvalitāti, nevis plāno jaunus bērnus. Pat ja galotne zied jo dzeltena, to vairs nav vērts saglabāt.
Tiklīdz auglis sasniedzis šķirnei raksturīgos izmērus un sāk iekrāsoties, to ņem nost. Tas vajadzīgs, lai augs varētu ar pilnu jaudu pievērsties atlikušo tomātu gatavināšanai. Novāktais auglis būs ēdams dažu dienu laikā. Turklāt šādus tomātus ir vieglāk transportēt.
Augsnē stādītajiem tomātiem mēdz noskaloties kailas saknes. To labi novērš, uzberot nopļauto mauriņa zālīti. Regulāri pļautā zālē nav nezāļu sēklu, un tā kalpo kā mulča, kas pasargā no mitruma zudumiem, nezālēm un vienlaikus ir arī kā barības viela. Turklāt tagad uzbērtā zāles kārta jau sāks ielabot augsni nākamā gada ražai.
Ievērībai!
Siltumnīcās visilgāk un labāk ražo, visveselīgākie ir tie tomāti, kas audzēti no hibrīdajām šķirnēm (apzīmē ar F).