Maize – Lailas cepta. Foto – Anda Krauze

Uzturas speciālistes ieteiktā maizes dienas norma – divas šķēles dienā
 0

“Esmu ievērojusi, ka tagad visām maizēm liek klāt cukuru. Kādēļ tas jāpievieno?” Austra Rīgā

Reklāma
Reklāma
DHL lidmašīnas avārija Viļņā: traģisks negadījums vai Krievijas sabotāža? Publicēta pilotu un lidojuma kontrolieru saruna pirms traģēdijas… 152
Kokteilis
VIDEO. “Spļāviens latviešu dvēselēs!” Cilvēkus pamatīgi satracina “Spēlmaņu nakts” priekšnesums
7 lietas, kas notiek ar ķermeni, ja rītu sāc ar kafijas tasi tukšā dūšā
Lasīt citas ziņas

Cukura pievienošana maizei ražošanas procesā nav obligāta, taču tai ir liela tehnoloģiska nozīme, skaidro Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātes asociētā profesore Daiga Kunkulberga. Tradicionāli saskaņā ar senām maizes receptēm cukuru pievieno gan rudzu, gan kviešu maizei. Vislielākā nozīme tam ir garšas bagātināšanā, taču kviešu maizei cukuru nepieciešams pievienot arī tāpēc, lai veicinātu rūgšanas procesu. “Cukurs piešķir maizei apjomu un padara to poraināku. Bez tā maize būtu pārlieku blīva un ar pliekanu garšu,” skaidro pārtikas tehnoloģe. Turklāt, tieši pateicoties cukuram, maizei veidojas brūna garoziņa. Cukura daudzums maizē gan parasti ir neliels – vidēji tie ir 2%. Mazāk cukura ir kliju maizē un lētākajos maizes izstrādājumos.

Uztura speciāliste Signe Rinkule tomēr iesaka iepērkoties sekot līdzi, cik daudz cukura ir maizē. Saliktie jeb labie ogļhidrāti ir graudaugi, un no tiem nav jāuzmanās. Jāraugās, lai dienā uzņemtais cukura daudzums nepārsniegtu 30 gramus. Uzmanību der pievērst arī maizes uztura vērtībai, lai nepārsniegtu dienā ieteicamo kaloriju daudzumu. Viņa iesaka ik dienu apēst ne vairāk kā divas pilngraudu vai rupja maluma maizes šķēles plaukstas lielumā.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.