Žāvēti augļi un ogas 0
Žāvētos augļos un ogās ir daudz ogļhidrātu (cukuru), tāpēc tie ir enerģijas avots muskuļiem, šūnām un smadzenēm. To vēl papildina vitamīni, antioksidanti, minerālvielas. Šos dabiskos našķus gatavojot, tiek atdalīts ūdens, tātad uzturvielas pieejamas lielākā koncentrācijā. Taču arī piesātinājums ar augļu cukuriem un kalorijām ir lielāks!
Sukādes ir vērtīga un veselīga uzkoda, enerģijas avots muskuļiem, šūnām un smadzenēm. Tās palīdz atjaunot enerģijas rezerves, īpaši tad, ja ir liela slodze un nepieciešams ilgstoši koncentrēties. Sukādes ir arī laba piedeva putrai, jogurtam, saldējumam. Kārumam der arī dabiskās ogu konfektes.
Mazāk cukura
Lūk, neliels paradokss: ja vēlies gūt vairāk enerģijas, uzņem mazāk cukura.
Dabiskais cukurs samērīgā daudzumā nav kaitīgs – to satur svaigi augļi, kā arī piena produkti, jo tajos ir laktoze jeb piena cukurs.
Svarīgi, lai ēdienkartē nebūtu daudz pievienotā (brīvā) cukura. Saharoze (galda cukurs), glikoze, maltoze, melase, fruktoze, sīrupi (glikozes, fruktozes, kukurūzas, kļavu), invertcukurs, medus, dekstroze… Tos pievieno dažādiem pārtikas produktiem. Izpēti sastāvu! Ja kāda no minētajām cukura formām norādīta sastāva sākumā, tas nozīmē, ka produktā ir daudz saldvielas. Uzturvērtībā tiek norādīts kopējais ogļhidrātu, kā arī cukura daudzums, kurā ietilpst gan produktā esošais, gan papildus pievienotais cukurs. Tāpēc nevar vienkārši novērtēt, cik daudz ir pievienotā cukura.
Ņem vērā, ka norādītais daudzums ir 100 gramos produkta, nevis konkrētajā paciņā, tāpēc ir nedaudz jāparēķina!
Enerģijas batoniņš
Ja ikdienas uzturā trūkst pilngraudu produktu un vērtīgu taukvielu, to var sniegt kvalitatīvs musli batoniņš. Enerģijas un fitnesa batoniņi nereti satur nevis vērtīgas un nepieciešamas uzturvielas, bet tukšas kalorijas, nevēlamas taukvielas un liekas pārtikas piedevas – krāsvielas, garšas pastiprinātājus, antioksidantus, emulgatorus un citas mākslīgi sintezētas vielas, ko organisms nepazīst.
Tāpēc ieteicams šādu uzkodu batoniņu pagatavot pašam. Formula ir vienkārša – izmanto vismaz vienu sastāvdaļu no katras grupas: no žāvētiem augļiem un ogām, riekstiem un sēklām, pilngraudu produktiem. Ja vēlies, pievieno piedevas, kas uzlabo garšu vai konsistenci, piemēram, medu, kļavu sīrupu, mandeļu miltus, zemesriekstu sviestu, zirņu miltus (tie satur olbaltumvielas, kas palīdz atjaunoties muskuļiem).