No termiski apstrādātas nav jābaidās 1
Pastāstiet, lūdzu, cik droši uzturā ir lietot cūkgaļu laikā, kad pie mums Latvijā uzliesmojis Āfrikas cūku mēris? Biruta Tukumā
Atbild Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis: “Cilvēks ar Āfrikas cūku mēri saslimt nevar. Tātad cūkgaļu var ēst droši, taču – termiski apstrādātu! Āfrikas cūku mēri izraisa DNS saturošs vīruss, kas ir patogēns tikai cūkām, izraisa asiņainu caureju, neauglību, pāragras dzemdības cūkām. Vīruss var būt tik patogēns, ka apmirst viss ganāmpulks, bet arī tik labvēlīgs, ka lielākā daļa lopu izdzīvo. Cilvēks ir dabiskais cūku mēra pārnesējs, un vislabāk tas izdodas medniekiem, kas vienlaikus ir arī kādas cūku fermas darbinieki. Vīruss no cūkas uz cūku izplatās tiešā un netiešā ceļā. Dažās pasaules valstīs to izplata putnu ērcīte Ornithodorus, kas Latvijā nav sastopama. Vīruss ir ļoti izturīgs, tas ilgi saglabājas sālītā un saldētā gaļā, mēnešiem saglabājas aizgaldos un cūku mēslos. Toties iet bojā tiešos saules staros un termiskas apstrādes laikā. Tādēļ desās, cīsiņos, gaļas konservos vīruss būt nevar.”