LETA

No septembra jāmazina kaitīgā benzopirēna līmenis gaļas un zivju kūpinājumos 1

No šā gada 1. septembra gaļas un zivju kūpināšanā nebūs aizliegts izmantot koksni, taču ražotājiem būs jāievēro jauna  –  samazinātā benzo(a)pirēna norma kūpinātā gaļā un zivīs, kā arī to produktos, portālu “LA.lv” informēja Zemkopības ministrijā (ZM).

Reklāma
Reklāma
Veselam
Gribi dzīvot ilgi un laimīgi? 10 ieteicamākie dārzeņi un augļi, kas veicinās garu mūžu
Kokteilis
11 bēru tradīcijas un noteikumi, kas jāievēro, lai godam pavadītu aizgājēju
Kokteilis
Svari – koķetu īsziņu sūtīšana bijušajiem, Mežāzis – karaokes dziedāšana dušā: Kāds ir katras zodiaka zīmes “tumšākais” noslēpums?
Lasīt citas ziņas

No septembra atļautā benzo(a)pirēna norma tiks samazināta no 5 mikrogramiem līdz 2 mikrogramiem kilogramā. Savukārt benzopirēna, benzantracēna, benzofluorantēna  un krizēna summa samazināsies no 30 mikrogramiem/kg līdz 12 mikrogramiem/kg.

ZM skaidro, ka šādas normas pieņemtas 2011.gadā un to ieviešanai noteikts trīs gadu pārejas periods, kas beidzas 2014. gada 1. septembrī. Šo izmaiņu mērķis ir nodrošināt patērētājiem iespēju iegādāties veselīgāku pārtiku.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pārtikas produktus, kuri tiks saražoti un laisti tirgū līdz 2014. gada 1. septembrim, saskaņā ar šobrīd spēkā esošajām normām varēs turpināt iztirgot pēc šā datuma līdz to minimālā derīguma termiņa beigām.

Izņēmums ir šprotes, kam pieļaujamā benzo(a)pirēna norma nemainās.

Jau vēstīts, ka benzopirēnu, kas rodas gaļas un zivju kūpināšanas laikā, zinātnieki atzinuši par  kancerogēnu jeb vēzi izraisošu, ja tas tiek uzņemts lielās devās.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.