No sātīgas laša zupas līdz kraukšķīgiem cepumiņiem! Kādiem ēdieniem pievienot mums svešo fenheli? 6
Aiva Kalve, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
Fehnelis nav īpaši populārs. Taču ir paaudze, kuras pirmā bērnības garša ir fenheļa tējiņa, lai vēders ir mierīgs un nepūšas. Tās pagatavošanai izmantoja garšauga sēklas, kas pēc garšas atgādina ķimenes. Lapiņu, kas atgādina dilles, smaržu var salīdzināt ar anīsu. Bet ēdienam pievieno fenheļa sīpolu, nolobot stiegraino ārējo virskārtu.
Kur noder fenhelis
• Zivju ēdieniem.
• Sēklas piestāv dažādām marinādēm, liellopa gaļas ēdieniem.
• Sēklas pievieno zupām, īpaši svaigu vai skābētu kāpostu, un maizei.
• Pievienots trekniem ēdieniem, tas aktivizē gremošanu.
• Svaigu fenheli griež salātos kopā ar olīvām un citrusaugļiem, āboliem, avokado.
PADOMS
Nopērkot fenheli, tas drīz vien jāizlieto – ilgi glabāts, tas sažūst un kļūst stiegrains un ciets. Ar vienu vidēja lieluma fenheli (ap 500 g) pietiks zupai vai salātiem.
Sautēta forele ar fenheli un šampinjoniem
• 2 upes foreles
• 1 fenheļa galviņa
• 200 g šampinjonu
• puscitrons
• 1 ēdamkarote sviesta
• glāze baltvīna
• glāze buljona
• sāls, malti melnie pipari
• daži estragona zariņi
Foreles izķidā, izņem žaunas. Uzbārsta sāli, piparus un samaisa.
Fenheli sagriež strēmelēs, citronu plānās šķēlītēs, estragonu saplucina. Pievieno mīksta sviesta gabaliņu un visu sajauc. Liek katlā vai dziļākā pannā kā pamatkārtu. Uz tās gulda foreles (var sagriezt uzreiz jau porciju gabalos), virsū liek uz pusēm sagrieztus šampinjonus.
Pārlej vīnu un buljonu, liek uz plīts un uzvāra. Tad uzliek vāku, liesmu samazina līdz minimumam un lēni sautē aptuveni 20 minūtes, līdz zivs mīksta.
Ja nepatīk fenheļa garša, to var aizstāt ar puraviem, burkāniem, sīpoliem vai citiem dārzeņiem.
Laša zupa
• 800 g laša atgriezumu (galva, asakas)
• 3 kartupeļi
• 1 vidējs sīpols
• puse fenheļa
• 2 ēdamkarotes tomātu pastas
• 5 melno piparu graudi
• 1 lauru lapa
• sāls, cukurs
Katlā liek noskalotus laša atgriezumus, uz pusēm pārgrieztu sīpolu, lauru lapu. Pārlej ūdeni (~ 1 l) un uzvāra. Noputo. Pieber sāli, piparus un uz lēnas uguns vāra 15 minūtes. Ar putu karoti izņem zivs gabalus. Kad padziest, no asakām atdala zivs gaļas gabaliņus, ko pēc tam liek atpakaļ zupā.
Buljonā liek kubiņos sagrieztus kartupeļus, šķēlītēs sagrieztu fenheli un vāra, līdz dārzeņi mīksti.
Uz pannas uzkarsē tomātu pastu, iemaisa mazliet cukura, pasautē. Pievieno zupai. Uzvāra.
Pasniedz ar krējumu un citrona šķēlīti.
Gatavai zupai var pievienot gabaliņos sagrieztu marinētu gurķi, kaperus un olīvas. Būs soļanka!
Fenhelis ar sieru
• 3 fenheļa saknes
• 250 g mocarellas
• 2 ēdamkarotes sviesta
• sāls
• malti melnie pipari
• svaigi pētersīļi
Notīrītas un vairākās daļās sagrieztas fenheļa saknes liek verdošā sālsūdenī un vāra 3–5 minūtes, līdz tās mīkstas. Notecina caurdurī.
Karstumizturīgu trauku iesmērē ar sviestu, ieliek fenheli, apkaisa ar sāli un pipariem. Uzkaisa sarīvētu mocarellas sieru.
Trauku liek cepeškrāsnī, cep 200 grādos 15–20 minūtes, līdz siers kļuvis zeltains un sāk burbuļot.
Uzkaisa sasmalcinātus pētersīļu zaļumus un pasniedz karstu.
Var izmantot arī kādu citu sieru.
Fenheļa (vai anīsa) cepumi
• 600–800 g miltu
• 220 ml sausā sarkanvīna
• 220 ml augu eļļas
• 150 g pūdercukura
• 2 ēdamkarotes fenheļa vai anīsa sēklu
• 1 tējkarote jūras sāls
Eļļu sajauc ar pūdercukuru, pievieno vīnu, sāli un pakāpeniski iesijā miltus, visu laiku mīklu maisot. Tai jābūt pietiekami stingrai.
Piestā saberž 1 tējkaroti fenheļa vai anīsa sēklu, pievieno mīklai, samaisa. Mīklu saveļ bumbā, ietin pārtikas plēvē un atstāj uz pusstundu ledusskapī.
Cepumu formu veido pēc savas gaumes. Var no mīklas izrullēt desiņas, sagriezt un veidot mēnestiņus. Var ar formiņu izspiest kvadrātiņus, sirsniņas. Katram cepumam uzkaisa sēkliņas.
Plātī ieklāj cepampapīru, ko viegli apziež ar augu eļļu. Kārto cepumus un cep cepeškrāsnī 160 grādos 30–40 minūtes atkarībā no cepumu biezuma.
Šie cepumi nav saldais našķis. To gatavošanai var izmantot arī citas mazas sēklas, piemēram, sezama, vai ķimenes.