Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto.
Foto: Pexels.com

5. Tulznu profilakse, ienēsājot jaunus apavus 0

Tulznas var rasties, valkājot nepiemērotus, vēl neienēsātus apavus, tāpat arī ādai ilgstoši atrodoties mitrā vidē vai arī piedzīvojot neierastu slodzi. Ja tulzna jau ir radusies, to noskalo ar ūdeni, dezinficē un nožāvē, noteikti nevajag nogriezt ādu virs pūslīša. Pēc tam tai uzlīmē speciālu gela vai silikona prettulznu plāksteri, kas aizsargā no berzes, mazina sāpes, uztur mitrumu un veicina dzīšanu.

Reklāma
Reklāma
“Celies, meitiņ, visi tavi draugi ir miruši…” Kristīnes sirds lūst par meitas četriem zaudētajiem draugiem Lizuma traģēdijā
RAKSTA REDAKTORS
Par viņu piedāvājumu runāja visi… Kā “Straujupīte” spēj piedāvāt tik lētu degvielu? 50
Septiņi pārtikas produkti, kurus, iespējams, nezinājāt, ka var uzglabāt saldētavā 6
Lasīt citas ziņas

Tulznai pārplīstot, pirms plākstera uzlīmēšanas brūci nepieciešams dezinficēt. Noderēs antiseptiski brūču krēmi vai spirtu nesaturoši dezinfekcijas līdzekļi. Lai izvairītos no tulznām, papēžus vai citu ādas zonu var nosegt ar plāksteri vai arī izmantot speciālu aptiekās pieejamu prettulznu rullīti – uzklātā viela izveido aizsargkārtu un profilaktiski novērš tulznu rašanos. Lai jaunus apavus padarītu elastīgākus, var izmantot speciālu tam paredzētu aerosolu vai putas.

Kad meklēt ārsta palīdzību?

„Lai parūpētos par pēdu veselību, ir svarīgi laikus diagnosticēt problēmu un to atbilstoši ārstēt. Ja uz pēdām izveidojušies izteikti sabiezējumi, ir dziļas plaisas, sāpīgi sacietējumi, ieauguši nagi vai nedzīstošas brūces, noteikti jādodas pie podologa.

CITI ŠOBRĪD LASA

Tāpat ārsta palīdzība būs nepieciešama tad, ja ir kārpas vai varžacis, ko nav iespējams izārstēt mājas apstākļos, novērojams pirkstu kauliņa izvirzījums vai sāpes. Lai gan pēdu ādas vai nagu sēnītes saslimšanu sākuma stadijā iespējams lietot bezrecepšu preparātus – ziedes, šķīdumus vai krēmus –, ja problēma kļūst hroniska, tie vairs nespēs veikt savu funkciju, un būs nepieciešams vērsties pēc palīdzības pie ārsta,” norāda “Apotheka” farmaceite Ozoliņa.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.