Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto.
Foto: Pexels.com

1. Pareiza pēdu un nagu kopšana 0

Lai novērstu baktēriju un sēnīšu izplatīšanās risku, kājas ieteicams mazgāt vienu divas reizes dienā ar siltu un maigu ziepjūdeni. Pēc tam tās ir rūpīgi jānoslauka, īpaši starp pirkstiem, un jāuzklāj krēms. Ja kājas pastiprināti svīst, papildus ieteicams lietot pēdu dezodorantu vai izsmidzināmo pretsviedru līdzekli.

Reklāma
Reklāma
“Celies, meitiņ, visi tavi draugi ir miruši…” Kristīnes sirds lūst par meitas četriem zaudētajiem draugiem Lizuma traģēdijā
RAKSTA REDAKTORS
Par viņu piedāvājumu runāja visi… Kā “Straujupīte” spēj piedāvāt tik lētu degvielu? 50
Septiņi pārtikas produkti, kurus, iespējams, nezinājāt, ka var uzglabāt saldētavā 6
Lasīt citas ziņas

Pēdu palutināšanai noderēs aptiekās pieejamās speciālās pēdu maskas, kas nodrošinās mitrināšanu, novērsīs papēžu plaisāšanu un mīkstinās pēdu ādu. Ieteicams izvēlēties līdzekļus, kuru sastāvā ir vazelīns, lanolīns, 10 % urīnviela vai kampareļļa, kas mitrinās un dziedēs kairināto ādu.

Lai uzlabotu asinsriti un atslābinātu muskuļus, ieteicamas regulāras pēdu masāžas, ko var veikt gan vienkārši ar rokām, gan izmantojot speciālus masāžas ruļļus un bumbas. Svarīgi neaizmirst nagus griezt taisnā līnijā, tā novēršot to ieaugšanu.

2. Stabilitātei un līdzsvaram

CITI ŠOBRĪD LASA

Ne tikai pēdu veselībai, bet visa ķermeņa stājai un līdzsvaram nepieciešami atbilstoši apavi – tiem ir jābūt ērtiem, un pirksti nedrīkst būt saspiesti – jo brīvāk tos var kustināt un izplest, jo vairāk tiek nodarbināti pēdas muskuļi un stiprināta tās stabilitāte. Tāpēc apaviem jābūt pareizā izmēra – ne tikai garumā, bet arī platumā.

Tāpat zolei jānodrošina laba amortizācija, un papildus var izmantot ortopēdiskās zolītes vai spilventiņus. Jau laikus gatavojoties ziemas apledojušajām ietvēm, neskādēs vingrinājumi pēdu un potīšu muskuļu un saišu stiprināšanai, lai muskulatūra būtu nostiprināta un paslīdēšanas gadījumā labāk spētu pasargāt no izmežģījumiem vai sastiepumiem.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.