“No olas nevajag baidīties, olu drīkst ēst!” Uztura speciālistes padomi Lieldienu olu ēdājiem 0
Ir pienākušas Lieldienas, un, kā jau ierasts, neatņemama svētku sastāvdaļa ir olas. Vai jāievēro kādi ierobežojumi, kas saistīti ar olu ēšanu? Vai olu var ēst, ja tās baltumā iesūkusies olu krāsa? Portāls LA.LV sazinājās ar Anitu Baumani, sertificētu uztura speciālisti “Veselības centru apvienībā” un sertificētu sporta speciālisti Siguldas Sporta centrā, lai noskaidrotu atbildes uz šiem un citiem jautājumiem.
Vai ir kādi ierobežojumi, kas attiecas uz olu ēšanu?
Jāatceras, ka olas dzeltenumā ir holesterīns, savukārt olbaltums ir pilnvērtīgs olbaltumvielu avots. Ievērojot mērenību, olas ir droši iekļaujamas ikdienas uzturā – vidēji no 7 līdz 10 olām nedēļā. Tās ieteicams ēst kopā ar dārzeņiem, jo tādējādi uzņemam šķiedrvielas, kuras atbild par regulāru vēdera izeju, palīdz kontrolēt holesterīnu un cukura līmeni asinīs. Arī rudzu vai tumšā maize ir laba izvēle, ko ēst kopā ar olām.