Publicitātes foto

No latviskiem produktiem līdz gī sviestam. Ilze Jurkāne gatavo siera, kefīra un biezpiena uzkodas 1

Klasiski un jauni produkti

Lai iepazīstinātu Latvijas iedzīvotājus ar pašmāju izcilajiem, kvalitatīvajiem un ekoloģiskajiem produktiem, Rimi sadarbībā ar pazīstamo garšas eksperti Ilzi Jurkāni ir izveidojis video stāstu – īsfilmu sēriju “Latvijas gardākie stāsti”. Tie ir veiksmes un pieredzes stāsti, kas ļauj iepazīt spilgtus Latvijas pārtikas produktu ražotājus, kuri piedāvā veselīgu, ekoloģisku un unikālu produkciju. Šie stāsti ir Ilzes Jurkānes dzīvas, vienkāršas un cilvēcīgas sarunas, ciemojoties pie ražotājiem un ceļojot latvisku garšu pasaulē.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
VIDEO. Parastā tauta nesaprot augsto mākslu? Šoreiz ir par traku! Kristians Brekte pamatīgi satracinājis latviešus
Lasīt citas ziņas

Dodamies uz Madonu, lai iepazītos ar “Lazdonas piensaimnieka” rūpnīcu, kur katru dienu pārstrādā līdz pat 50 tonnām piena! Jau piebraucot kļūst skaidrs, ka te ir ļoti nopietna iestāde.

Kooperatīvā sabiedrība dibināta jau 1922. gadā, drīz pēc Latvijas valsts dibināšanas. Cik gudri bija mūsu pirmie Latvijas brīvvalsts piensaimnieki! Saprata, ka visiem ir izdevīgi apvienoties, lai varētu nodot pienu apstrādei vienā kopīgā ražotnē. Un ar to pašu konceptu uzņēmums atjaunots drīz pēc Latvijas neatkarības atgūšanas 1993. gadā. Šobrīd piens tiek iepirkts no 111 zemnieku saimniecībām un trim kooperatīvajām sabiedrībām.

CITI ŠOBRĪD LASA

Mūs sagaida eleganta dāma – Elvīra Utināne, kura ir “Lazdonas piensaimnieka” valdes priekšsēdētāja. Man, kā sievietei, kura ir cīnījusies banku un finanšu sfērā, ir īpašs prieks redzēt sievieti šajā augstajā amatā ar tik lielu atbildību un labiem rezultātiem.

Jums ir ļoti nopietna ražotne. Cik un kādi produkti jums te top?

Ar lepnumu varu teikt, ka mums ir vairāk nekā 50 dažādi produkti. Ar sortimenta attīstību strādājam nepārtraukti – visu laiku nāk klāt jauni produkti, bet mazāk populārie aiziet. Ražojam ne tikai tradicionālos produktus – pienu, krējumu, kefīru, paniņas un biezpienu, bet arī dažādus sierus, saldos ēdienus, piemēram, rupjmaizes kārtojumu ar putukrējumu, debessmannu, rīsu krēmu, biezpiena sieriņus bez glazūras un pat biezpiena torti. Mēs ļoti cenšamies iet līdzi jaunām tendencēm, pircēju garšas un diētas vēlmēm.

Mani ļoti ieinteresēja jaunais produkts rīsu piens. Kas tas īsti ir?

Tas ir piens, kas bagātināts ar rīsu labajām, diētiskajām īpašībām. Tas pat var aizvietot maltīti, jo ir bagāts ar olbaltumvielām. Studentam vai darbos aizņemtam cilvēkam tas ir ideāls un veselīgs, ko var iedzert un skriet tālāk.

Es pati pagaršoju un uzskatu, ka tas būtu arī ļoti labs produkts slimiem vai veciem cilvēkiem, kam ir slikta apetīte, cilvēkiem pēc operācijām un arī maziem bērniem. Varu teikt, ka man ļoti garšoja!

Reklāma
Reklāma

Ievēroju, ka uz dažiem iepakojumiem ir “Zaļās karotītes” zīme

Mums patiešām ir jau seši produkti, kas saņēmuši “Zaļās karotītes” zīmi: 9% brokastu biezpiens, 99,6% kausētais sviests, 0,5% paniņas, rjaženka, 4% karsētais piens un pasterizētais, 3,5% lauku piens. “Zaļās karotītes” zīme garantē, ka vismaz 75% izejvielu nākušas no Latvijas laukiem, produkti ir uzraudzīti, līdz nokļūst ražotnē, un tiek piegādāti veikalos ar īpašu uzmanību. Un tas vēl nav viss! Kopš 2014. gada mēs ražojam arī BIO produktus – BIO kefīru un 22% BIO balto biezpiena sieru, un tagad jau arī BIO pienu.

Kāda ir atšķirība starp BIO un EKO produktiem?

BIO un EKO produkti ir viens un tas pats, un ar šiem terminiem drīkst apzīmēt tikai tādus pārtikas produktus, kuri ir ražoti, pārstrādāti saimniecībā vai uzņēmumā, kas ir saņēmis sertifikātu par atbilstību bioloģiskās lauksaimniecības prasībām. Šī ir sistēma, kas tiecas nodrošināt patērētājiem svaigu, garšīgu un īstu pārtiku, respektējot dabiskās ekosistēmas. Tur ietilpst, protams, ierobežojumi ķīmiski sintezētu pesticīdu un mākslīgā mēslojuma lietošanai, antibiotiku un pārtikas piedevu izmantošanai utt.

Pārsteigums ir jūsu produkts – kausētais sviests jeb “Ghee”, kas iecienīts ajūrvēdā, jogu un indiešu vidū. Kas tas īsti ir, un kā tas tapa?

Latviskais apzīmējums ir precīzs – sviests tiek kausēts un izturēts, lai visu nevajadzīgo varētu nosmelt un paliktu tikai tīri sviesta tauki. Mēs paši izstrādājām īpašu metodi, un mums ir patents šim produktam. Būtiski ir arī tas, ka šādam sviestam saglabājas A, D un E vitamīns, kas palīdz organismam labāk uzsūkt barības vielas un labvēlīgi ietekmē zarnu traktu. Interesanti, ka pieprasījums pēc mūsu kausētā sviesta ir gan smalkiem restorāniem, gan saimniecēm un pat kosmetologiem. Starp citu, sviests ir tik tīrs, ka nav vajadzības to turēt ledusskapī.

Es esmu gan pati taisījusi Gī sviestu, gan pirkusi to jogas veikalos. Tagad zinu, ka man vairs nav jāpavada garas stundas, to gatavojot, un varu paļauties uz produktu, kas ir droši gatavots, ievērojot sanitārās prasības. Bija prieks arī piedalīties un pašai pasmelt putas no milzīgā kausētā sviesta katla “Lazdonas” ražotnē. Attīrīšanās procesi man vienmēr patīk!

Skatoties konveijerus, no kuriem darbinieki ņem pudeles un skābā krējuma kārbas, rodas atkal jautājumi. Jums process ir diezgan automatizēts, un tas ir saprotami, bet tomēr visur kāds cilvēks pieliek roku. Cik jums ir darbinieku?

Mums ir 85 darbinieki. Un cilvēku darbs mūsu ražotnē joprojām ir būtisks, jo darbinieki veic ļoti precīzus uzdevumus, kas īsti nav pa spēkam pat augsta līmeņa automātiskajām ierīcēm.

Es uzkāpju pa trepītēm uz platformas, kur ir milzīgs katls baseina lielumā, pildīts ar pienu, kuru tūdaļ sāks vārīt. Varētu tajā peldēt… Izrādās, ka tas ir viens no “Lazdonas piensaimnieka” īpašiem produktiem – karsēts piens.

Lūdzu, pastāstiet par šo produktu. Es to pērku, jo saprotu, ka to varēs ilgāk uzglabāt, un man tas arī garšo – īpaši pie kafijas vai dažādās putrās.

Šo produktu mēs ražojam kopš 2009. gada. Pārtikas un veterinārā dienesta Pārtikas centrā tas ir reģistrēts kā diētiskā pārtika. Šim pienam ir paaugstināts olbaltumvielu daudzums – 4%. Tas notiek karsēšanas un termiskās izturēšanas procesā, kura rezultātā piens arī iebiezinās. Dabiskais cukurs pienā karamelizējas, un pienam rodas krēmkrāsa. Produkts ir ieteicams bērniem, jaunajām māmiņām un sportistiem.

Es saprotu, ka pārstrādājat līdz pat 50 tonnām piena, kas nāk no vairāk nekā 100 zemnieku saimniecībām. Kur tās atrodas?

Zemnieku saimniecības ir samērā tuvu – līdz 150 kilometru rādiusā. Mums ir ļoti liela savstarpēja uzticēšanās un stabilitāte. Mēs zinām, ka saņemsim kvalitatīvu pienu, un zemnieki zina, ka mēs to no viņiem pirksim.

Ejam uz siera ražotnes cehu, kur top BIO baltais siers. Tur tiek gatavota siera masa, kuru iepilda skaistos, īpaši šūtos audekla maisiņos un aizsien ar mezglu. Bezgala interesanti ir tas, ka sūkalas, kuras lielo apjomu dēļ rodas tonnām, “Lazdonas piensaimnieks” pārdod citam uzņēmumam, lai ražotu elektroenerģiju.

Citā nodaļā redzam jau gatavus sierus. Man atļauj tos izņemt no maisiņa – mezgls gan sasiets īpaši un ne tik viegli atsienams… Novietoju gatavo sieru plauktiņos, no kurienes to pārvedīs uz fasēšanas nodaļu.

Mani ieved noliktavā, lai es varētu novērtēt produktu dažādību. Tas ir iespaidīgi, bet, man šķiet, ļoti būtiski ir arī tas, ka daudziem produktiem ir gan lielāki, gan mazāki iepakojumi, nodrošinot svaigumu un ekonomiskumu gan ģimenēm, gan cilvēkiem, kas dzīvo vieni. Tā ir vēl viena “Lazdonas” priekšrocība.

Izejot no noliktavas ar produktiem rokās, mēs dodamies no tiem gatavot gardu maltīti. “Lazdonas piensaimniekam” ir arī kafejnīca un veikals. Kafejnīcā mēs gatavojam trīs ēdienus – tie visi ir veģetāri un piemēroti vasarai, bet ne tikai. Man talkā, protams, nāk Elvīra.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.