No ķieģelīša cepam saldskābmaizi. Ar bērnības garšu! 0
Dažkārt bērnības atmiņas par mammas cepto maizi var rosināt pašai pamēģināt izcept maizi. Šādu motīvu mudināta, kolēģe Inta Vilcāne no rupjmaizes ķieģelīša, tam pievienojot litru kefīra, 1,5 kilogramus kviešu miltu, 1 glāzi cukura, 1 paciņu rauga, izcepa trīs saldskābmaizītes kukulīšus ar bērnības garšu.
Ķieģelītim nogriež garozu, mīkstumu sagriež nelielos kubiņos. Tos liek bļodā un pārlej ar kefīru. Atstāj vismaz uz stundu, lai maize izmirkst. Tad saspaida ar roku, pievieno sasmalcinātu raugu, cukuru un ķimenes. Visu samaisa un atstāj siltā vietā stundu uzrūgt. Maizei pirms rūgšanas nedrīkst pievienot sāli, citādi nerūgs. Ja šķiet, ka nepieciešams sāls, to mīklai pievieno pašās rūgšanas beigās. Pēc tam pieber miltus, lai mīkla vairs stipri nelīp pie rokām, un samīca. Atstāj rūgt vēl aptuveni stundu vai pusotras. Kad mīklas apjoms pieaudzis divas reizes, tā ir gatava. Pannā ieklāj cepampapīru. Samitrina rokas un veido kukulīšus. Var cept arī garenajās kēksu veidnēs. Cep 200 ºC aptuveni stundu, ik pa laikam kukulīšus apsmērējot ar ūdeni. Gatavību pārbauda ar irbulīti, to iedurot kukulītī. Ja maize izcepusies, tā nelīp pie irbulīša.
Gatavu noņem no pannas, apsmērē ar sviestu, pārklāj ar tīru drāniņu un atstāj atdzist.